Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Heksejagt PDF Udskriv Email

Heksejagtaf Louise Nyholm Kallestrup

 

Louise Nyholm Kallestrup
Heksejagt
100 sider
Aarhus Universitetsforlag

Sjovt at læse om direkte spor fra det, man i dagens taler kalder heksesjagt og så til datidens forfølgelser og også barske former for heksejagt. Bogen giver også anledning til reflektion og sund debat.

Som bogen beretter, har de historiske hekseforfølgelser for 400 år siden nærmest fået helt sit eget liv nu om dage, hvor eksempletivis Donald Trump har brugt udtrykket heksejagt om det, han har oplevet som uretfærdig forfølgelse af sin person.

Senest er ordet brugt som et af hovedargumenterne imod #metoo-bevægelsen, hvor der citeres fra en artikel i Politiken (underligt nok uden henvisning til artiklens skribent), at "#Metoo er en moderne heksejagt på mænd. Den er en blodrus, hvor selv helt uskyldige kan få ødelagt deres liv og karriere, fordi en kvinde beskylder dem for sexchikane og overgreb. Der er ingen bevisførelser, rettergang eller dom". 

Citatet indeholder vigtige henvisninger til forestillingerne om de historiske heksejagter: De foregik i en kollektiv blodrus. De forfulgte var ofte uskyldige. Og ikke mindst foregik enhver retssag uden nogen form for retfærdighed, skriver forfatteren videre.
Og nævner også, at selv om offeret for en heksejagt idag ikke ender sit liv på bålet, kan ærestabet forbundet med en forfølgelse, om den er berettiget eller ej, være så stort, at personen udstødes fra job og sociale cirkler. Ikke helt ulig hvad der overgik de frikendte i 1500-tallets processer. De undgik måske nok heksebålets flammer, men i lokalsamfundets øjne var de mistænkelige og bar for altid heksemærket.

Udover de nævnte metaforer i vore dage indeholder bogen interessant læsning om datidens heksejagt og -afbrændinger. Tortur og historier om heksejagt på Ærø og henvisning til en artikel i det historieske tidsskrift Danske Magazin fra 1803 om en trolddomssag fra slutningen af 1500-tallet af professor Abraham, der beretter om troen på Djævelens evne til at indtage en person.

Trolddomstro var noget for enfoldige bønder, hedder det som kommentar.

Bogen er en fin fortælling om datidens forestillingsverden om hekse- og trolddomskunst, og om hvordan myndighederne og adelsfolket håndterede det.
Flotte illustrationer ledsager interessante - og nogle gange barske - oplysninger om steder rundt om i Danmark, der har været involveret.