Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Håbets rejsende PDF Udskriv Email

Håbets rejsendeaf Isabel Allende
Isabel Allende
Håbets rejsende
352 sider
Hr. Ferdinand

Alene forsiden. Billedet af et mægtigt skib. En metafor på rejsende i livet, der hen over havet og forbi bebyggelser håber på et liv, et hjem, et sted at være. Og et symbol på de generationer der gennem årtierne har krydset kontinenter og lande for at finde fred på jord; en ny start, et udspring fra en uudtømmelig kilde i menneskets væsen, som vil noget bedre end det, vi kommer fra.

Romanen spænder bredt og foregår i fire, forskellige lande. Victor Pey er den virkelige baggrund for romanen, der som flere hundredetusinde spaniere måtte flygte fra Spaniens diktatur under Franco. I 1939 kom Pey til Chile med nævnte skib, Winnipeg. Allende mødte ham i halvfjerdserne. Historien må have ligget og luret i hende siden . . . .

I bogen her følger vi så i stedet Roser og Victor, der sejler mod fremmede kyster på skibet, der er chartret af digteren Pablo Neruda, der er med på rejsen, og sammen forsøger de at genopbygge en ny tilværelse, der så viser sig er fyldt med prøvelser, hvor kun håbet om en dag at kunne vende tilbage til Spanien holder dem oppe.

På en eller anden måde får man associationer til skæbneskibet Titanic, der forlod kajen i Southhampton fyldt med rejsende, der dog i langt færre tilfælde tog afsted af nød.

 Isabel Allende er fantastisk til at beskrive følelserne for en by i Chile som den var som næsten alle havnebyer fattig og beskidt, men også vidunderlig. Set fra båden glimtede den som en mystisk by bestrøet med diamanter. ......kombineret med grum og gru som Ingen ombord ventede den velkomst, de fik. De havde hørt så meget om en smædekampagne, højrefløjen havde ført, den ubøjelige modstand fra den katolske kirke og om de legendarisk reserverede chilenere . . . . og så igen til glæde og lettelse som en menneskemængde stod på tæerne af hinanden bag nogle afspærringsbånd med skilte og flag fra Spanien, Republikken, Baskerlandet og Catelonien og hilste dem velkommen med hæse jubelråb. Et orkester spillede den chilenske og den spanske republiks nationalhymner . . . 

Så bliver litteratur altså ikke meget større. Et totalt mix af positive og negative følelser, erindringer og bevidshedsforskydninger. Glæden ved læsningen af bogen her er så stor, så vi godt kunne have brugt en dobbelt så lang en roman.

Den spænder så bredt og vidt, geografisk, følelsesmæssigt, åndeligt, litterært, at vi kan konstatere, at Allendes bøger er i særklasse med denne udgivelse som en af dem, der stikker af.

Vi kommer ned i materien i Chile, kører ad grusveje mod Santiago, bryllupstvivl, havet i oprør og oplever alting i glimt, hemmelige politiske forhandlinger med Nixon og Kissinger på sidelinjen.

Vi bliver aldrig overmætte eller træt af beskrivelser, miljø og spring i handling, idet Allende har en evne til at fortælle tingene med en enkelt sætning eller to, og så er vi videre til noget andet, for så at vende tilbage til det, historien OGSÅ handler om. 

Det er mesterligt.

Som sidegevinst får vi en masse at vide om Spaniens og Chiles historie, ligesom vi bliver vidne til de mange mennesker og familier, der led grusomme skæbner på flugt fra Franco-regimet i tiden op til 2. verdenskrig, der bryder ud, mens hovedpersonerne drager mod Sydamerika. Så kan det næsten ikke blive mere hverken tragisk eller spændende.

Isabel Allende skriver både dybfølt og fængslende. Og skriver med historiske fakta og lokaliteter på plads, så man bliver draget ind i et troværdigt drama med masser af dokumentar, historiske nøglepersoner og fiktion, der passer rigtig godt sammen.