Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Alternative fakta PDF Udskriv Email

Alternative faktaaf Åsa Wikforss

Åsa Wikforss
Alternative fakta
278 sider
Turbine


I disse for vor verden så Trumpede tider . . . (!!!) , så er det rart, der kommer en bog, som i mange relieffer anskueliggør, hvordan begrebet Fake News overhovedet kan opstå, få sin gang på jord, og hvordan Alternative Fakta lige pludselig kom fra ingenting, så det ud som om, ingenting.
Det gjorde det bare ikke. Der er mange og meget nuancerede forklaringer på, hvordan viden er et tveægget sværd, hvorfor en sandhed ikke nødvendigvis er objektiv men går hånd i hånd med dem, den nu subjektivs rammer, og som spreder den viden på forskellig vis ud fra temperament.

Forfatteren fortæller på fremragende vis gennem eksempler og henvisninger til aktuelle og historiske begivenheder, hvordan vores viden er kendetegnet ved dens sociale begrænsning og formåen. Hvorledes størstedelen af vores viden kommer fra andre mennesker. Hvilket gør os sårbare over for opdigtede nyheder, løgn og propaganda.

Er det muligt at ruste os mod det falske og ubegrundede?, spørger bogen og kommer med en del af svarene. Både direkte og indirekte.

Bogen fortæller også, at f.eks. selv information, der blive forkastet med det samme, vil have mulighed for at efterlade sig spor over tid. Hvis man straks informerer om, at en kilde er upålidelig, vil forsøgspersoner i et givent forsøg straks tilskrive information fra kilden lav troværdighed. Dette ændres imidlertid over tid, hvilket hænger sammen med faktakontrollen.

Og når vi kommer til eksperternes fiasko med Trumps valgsejr, så fremhæver bogen, at det var et resultat af et alt for snævert perspektiv. Og så beskriver bogen i detaljer helt ned på mikroniveau kompleksiteten i USAs valgsystem, hvor f.eks. én stemme i Wyoming valgmandsmæssigt svarer til 3,6 stemmer i Californien.

Forfatteren bringer emnet op på et filosofisk niveau, hvor det i den verden er alment accepteret, at en løgn forudsætter hensigten at ville bedrage, altså at få andre til at tro, at det man siger, er sandt, selvom man ikke selv tror det. Og så dykker Åså Wikforss ned i menneskehedens psykologi og fortæller, at det først er omkring 3-års alderen, at et barn begynder at lyve, og at det er i syv-års-alderen, at barnet lærer den hvide løgn at kende; at lyve for ikke at gøre en anden ked af det.

Bogen vender og drejer løgne, sandheder og alternative fakts og baggrunden for dem på en meget fin og letforståelig måde, som kan være med til at sætte klarlys på, hvorfor man måske ikke altid skal slynge i hovedet på nogle, at de er fulde af løgn. Det kan nemlig være, at de har overbevist sig selv på en måde, så de selv tror på, at deres sandhed er den rigtige.

Og det er noget andet end løgn.

En rigtig god bog til at få forstand af.