Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Live fra Amerika PDF Udskriv Email

Live fra Amerikaaf Jesper Steinmetz

Jesper Steinmetz
Live fra Amerika
360 sider
Politikens Forlag

 

Dejligt med en live-rapport fra Guds eget land i en corona-tid, hvor vi ikke kan komme til USA.

Det er nemlig ikke alt, der ligger lige for, når man taler om, hvordan amerikanerne adskiller sig fra danskere. Det ganske interessant at få sat spot på og giver ud fra Steinmetz nye bog et fint billede af, hvad man kan forvente sig af amerikanere. 

Han skriver bl.a., at vi kunne lære noget af amerikanernes manerer, når det gælder omgangen  med vores medmennesker i det offentlige rum.
F.eks. siger man undskyld, hvis man støder ind i hinanden på gaden (gør vi trods alt ikke det i Danmark??), man rejser sig for ældre i metroen, man holder døren for en kvinde, og man går som man ej heller ud af elevatoren, før kvinden gør.
Amerikanerne har en fin køkultur og prøver ikke at luske sig foran, de er meget disciplinerende i deres sociale liv og sørger for at møde friske på arbejde (ellers har de vel lært det på den hårde måde, red.), amerikanerne tager ikke sig selv for højtidelige, hvilket Jesper i den velskrevne bog her kommer med sjove eksempler på, når han har lavet interviews med amerikanerne, og kameraet er slukket.

Hvem har ikke fulgt Steinmetz reportager fra alskens begivenheder i det store land på den anden side af Atlanten. 

Det er spændende at læse, hvordan Steinmetz skaffer sig i historierne, får noget at vide om ærkeamerikanere, hvad der drev ham til USA og hans syn på USA og befolkningen.

Det er ikke uden at trække på smilebåndet, vi kommer igennem bogen og de mange lokationer og oplevelser, Jesper har haft gennem årene. Vi får beskrivelser lige fra hans kaffemaskine, der lyder som en Boeing 747, når den laver kaffe, og så til Chris Christie, hvis røv er på størrelse med en amerikansk indkøbsvogn. Hans selvironi lyser også igennem, da han erklærer, at han vist kom til at stille præsident Trump et par af jordens dummeste spørgsmål, da han fik lejlighed til det, og vi er med helt inde midt i detaljerne i det Hercules-fly, der transporterede ham direkte ind i øjet på en af de orkaner, der til stadighed hjemsøger USA. Kan nogen huske, da Jesper tabte sine briller under en reportage; den er også med....

Bogen er en lækker, dagligdags beskrivelse af Jespers liv og færden i USA, og de beskrivelser og oplevelser er oftest kædet ind i en samfundsmæssig kontekst, som går ind hos læseren på en levende måde. Man får helt lyst til at kommer derover i en fart, hvad vi sådan set også skulle have været, men så kom coronaen, og nærværende anmelder måtte pænt få pengene tilbage for flybilletten. Netop i en sådan situation er det ekstra guf med insiderviden fra USA. Så hjælper den her bog altså lidt på det hele, det gør den.

Vi får også at vide, at i USA bliver man bedømt på sine evner, ikke på sin accent. Befolkningen skovler maden ned med gaflen i højre hånd, efter at have skåret steaken i stykker med kniven, vi får en anderledes og indsigtsfuld oplevelse af Las Vegas, hvor der ikke er langt fra The Strip og så til et boligkvarter med nogle af USAs fattigste, og fotogfrafen Søren Bidstrup beriger os i bogen også med et sigende billede af to mennesker, der knuger hinanden ved muren mellem USA og Mexico; hvor vi ovenikøbet ser muren et stykke ud i vandet. Et fantastisk billede.

Steinmetz har været i USA en halv snes år. Vi håber, at han bliver nogle år endnu. Det er så en anden historie. Men vi vil så sige, at den her bog er selvsagt ikke historien om Amerika. Den er én af historierne i Amerika, og en af de gode. Vi kommer rigtig langt omkring og naturligvis får vi også en række spændende billeder fra nogle af højdepunkterne i Jespers karriere, bl.a. fra hans besøg tæt på præsidenten, da Danmarks statsministre lægger vejen forbi.

Bogen hedder Live fra Amerika.

Vi har lyst til at tilføje, at Ih hvor er det tydeligt, at Jesper LEVER.

 

Og hvor er det rart at få sat mange af de begivenheder, vi oplever herhjemmefra på TV og i trykte medier, sat ind i en kontekst med lige dele alvorstunge og humoristiske spor lige fra præsidentvalg og til fattigdom, fra Jespers egne trækasserier med hans udlejere og til amerikanernes (over)forbrug af medicin - og meget meget mere.