Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

De rejsende PDF Udskriv Email

De rejsendeaf Regina Porter

Regina Porter
De rejsende
300 sider
Politikens Forlag

 

Der er en helt klar og forståelig livsllinje gennem cirka 60 år i et Amerika, der har været genstand for forandringer i hele USAs levetid.

Med små, ydmyge men meget sigende sort/hvid billeder får læseren i hvert kapitel sammen med en levende og varm tekst illustreret, hvordan det har været for generationerne nogle årtier tilbage at leve i et land, der på mange måde har været stort, farverigt og førende og på samme tid forfærdende, aggressivt og i vores forstand uretfærdigt.

Den handler om to amerikanske familier, en hvid og en sort, en irsk-amerikansk James, der bliver succesrig advokat på Manhattan, og så den farvede Agnes, som bliver gift med en kommende soldat i Vietnam.

Her er lagt op til ubevidst konfrontation i læsningen, og vi får da også undervejs i bogen oplevet mere, end hvad vi sandsynligvis ville opleve på et månedlangt ophold i staterne: Modsætningerne, rigdommen, fattigdommen, overgrebene, racismen, borgerrettighedskampene - og ikke mindst hvordan miljøerne er blevet påvirket af begivenheder, som er skabt såvel af miljøerne selv som af påvirkning udefra.

Hvordan mon det er at være alenemor i et af USAs fattigsted områder, nemlig Bronx, mens manden slås på den anden side af jorden. Hvordan er det som amerikaner at komme til 70ernes Berlin for at udleve seksualiteten. Hvordan er det at være der, i eksempelvis New Hampshire, under en af de helt storestorme, som det store land er kendt for?


Hvad siger to halvbrødre til hinanden, når de først mødes som voksne??


Der er klare handlinger i bogen, og det spændende er, at disse handlinger flettes ind i hinanden, så vi kommer til at opleve, at ingen er uafhængige, men at folk hænger sammen, trods forskellene, nøjagtigt ligesom USA hænger sammen - endnu da - trods de enkelte staters store forskelle.

Bogen er spændende, også fordi den er så anderledes skrevet.

 

Vi får nogle kig ned af Memory Lanes lydspor og får lov at genopleve navne som The Carpenters (der sjovt nok i bogen bliver kaldt under deres officielle navn THE Carpenters, selv om de mest er alt blot er kendte under Carpenters), Issac Hayes, Rolling Stones, Rod Stewart, The Osmonds, Al Green og mange andre. Musiknavnene fylder ikke alverden i bogen men er lige akkurat nok til at give os et hint om, hvad der betød noget for folk lydsporsmæssigt i de årtier.

Og det er noget af det, bogen er allerskrappest til. At give os hints, som vi så selv undervejs fletter sammen til en helhed; en handling der siger noget om rigtigt mange mennesker.

Og rigtigt mange mennesker er der i bogen, skulle vi hilse og sige. Så mange at vi bør være glade for et omfattende persongalleri samt tid, sted og baggrund, vi bliver præsenteret for først i bogen.

Mange af dialogerne er skrevet på en sjov og anderledes måde.  Der er også et hint til General Custer, og så er der også digte i bogen.

Lærerig, medrivende og underholdende bog med masser af litterære muskler og bred spændvidde.

Iøvrigt skrevet af en debutant. Det kunne vidne af naturtalent.