Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Valdemar elsker broccoli PDF Udskriv Email

Valdemar elsker broccoliaf Annemette Staal

Annemette Staal
Valdemar elsker broccoli
200 sider
Politikens Forlag

 

 

Begrebet nudging kan have en negativ klang. Måske fordi man sidestiller begrebet med magt, manipulation, bagholdsangreb.
Her er imidlertid en bog, der forsøger at nå læseren med positive begreber og vendinger omkring det at omfavne andre og få dem til at gå i en bestemt retning.
Og som ikke på nogen måde forsøger at skjule, at det handler om at skabe adfærdsændringer hos os selv, vor partner, vore kolleger, således at vi bliver i stand til at omgås de konflikter og lurende spændinger, en dagligdag vil være fyldt af.
Med afsæt i en række hverdagseksempler præsenterer forfatteren mange års forskning i psykologi og adfærd og giver mange gode råd og konkrete eksempler på evidensbaserede værktøjer til at skabe adfærdsændringer.

Bogen KAN virke meget tør og tung og lang at komme igennem. Men giver man sig tid og har man vilje til at lære noget nyt, så er der rigtigt fine ting at hente. Det hele handler om at opleve den andens adfærd, forstå den andens udfordringer og så ud fra dem forsøge at tilrettelægge og tilvejebringe en mere sund måde for vedkommende at nå sit mål på. På den måde bliver det hele win-win. Giveren af nudging har givet noget vigtigt af sig selv og sin viden, mens modtageren har oplevet succes i hverdagen.


Forfatteren mener, at der i alt for mange år næsten udelukkende har været fokus på, hvordan man bruger indsigter fra psykologien og adfærdsvidenskaben til at skabe forandringer i borgeres, medarbejderes og forbrugeres adfærd.
Teknikken skulle være, at en ønsket adfærd kunne fremmes ved at gøre den LET for vedkommende at udføre.
I bogen her bruger forfatteren, og det gør hun godt, mange sigende eksempler fra sin egen hverdag om, hvad man så GØR og rent faktisk stiller op, når man ønsker en bestemt ting.

F.eks. ved at give kæresten tandbørsten, når han skal med i seng eller at skære broccolien i stykker for barnet, når forældrene ønsker, at barnet skal spise grøntsagen.

Forfatteren kommer også omkring det moderne ord priming, prokrastinering (udsættelse), og gennem præsentation af psykologers adfærdsforskning lykkes det forfatteren at tilvejebringe et materiale, der kommer meget tæt på et egentlig, lille forskningsskrift på området.
Og kommer ind på det evigt tilbagevendende problem med børn og computere, hvor forældre ofte tager fjernbetjeninger med til møde for at forhindre ungerne i at se for meget tv, mens forældrene også dagligt skifter wifi-kode for at forhindre overdrevent brug af tablets og computere.
Her mener forfatteren, at man i virkeligheden burde se på tilgængeligheden af de elektroniske medier, altså hvor let det i virkeligheden er at komme til . . .Er der flere TV i hjemmet? Ligger tabletten altid fremme?

En spændende bog som med sine eksempler og sin forskning sætter sig i en, så man bliver parat til at møde sine medmennesker på en anden måde og med ny viden end tidligere.

 

OG så handler den også om, at man kommer til at lære sig selv rigtig godt at kende ved at erfare, at man f.eks. til daglig i sit parforhold også manipulerer/nudger sin partner, selv om man måske ikke heeeelt vil være ved det.

"Når jeg vil i seng med min mand, går jeg bare i seng uden trusser på. Så er vi ligesom igang".

Ser man det . . . .:-)) 

 


Masser af den slags ganske underholdende eksempler er bogen fyldt med. Det er det, der gør den sjov, spændende og underholdende, samtidig med, at den er videnskabelig, evidensbaseret og har tyngde.
Forfatteren balancerer meget fint mellem det populære og det videnskabelige. 

 

Tips til selvnudging for derved at undgå slik og bide negle -; og så den rigtig sjove: Hvordan man får en to-årig med ud fra en sauna, hvor han absolut ikke vil ud: Vise ham sit numseaftryk på håndklædet.

Mon også du har sådan et på dit håndklæde. 

Så er det første skridt taget på vej ud af saunaen.

Tæt på genialt.