Jim Lyngvild Alverdens vikinger 288 sider Frydenlund Et motiverende og farverigt værk, der tilfører os buler af inspiration om fortidens vikinger og alverdens dragt, pragt og ikke mindst magt. Med det ene store billede efter det andet af mænd og kvinder iført pels, ordener og fjerdragter og en afgrænset og præcis tekst får vi nærmest en aha-oplevelse ved at læse om sagn og myter, der så med denne bog da også et stykke hen ad vejen forbliver savn og myter. Det er jo ofte helt umuligt at finde kilder fra den tid, så derfor indeholder tekster, beskrivelser og billedtekster rigtig meget af la enten har hendes navn henvist direkte til hendes udseende, eller også . . . , eller hun var sandsynligvis gift med - - - eller vi ved næsten ingenting om den kvinde, som her i bogen kaldes eller næsten alt hvad vi kan gætte os til angårnede Ingeord, må læses mellem linjerne i de gamle sagaer eller måske havde han det fra hende? eller alt i alt er det altså meget sandsynligt eller dermed formodentlig datter af . . . Lyngvild har fortalt, at formålet med bogen er, at læseren forhåbentligt bliver inspireret til at gå ombord i historiens uendeligt mange kilder og de gamle vikinger. Den overvejende del af teksterne i bogen er skrevet af stud. mag. Mads Kildegaard Nielsen eller udlånt af Nationalmusset.
Bogen portrætterer 83 forskellige vikingeherskere, fra dragelige fyrster i Kiev, over engelske regenter og stolte, svenske dronninger: Eksisterende kilder er begrænsede, og det har ikke kunnet lykkes at finde ud af, hvordan vikingerne så ud, eller hvordan de gik klædt. Det må derfor have kaldt pænt på Lyngvilds forestillingsevne og fantasi at lave en bog, som alt i alt må siges at være en pæn og farverig bog, der taler til læseren og den historie, vi kommer af.
Bogen er en fortsættelse af den udstilling på Nationalmuseet, som var et hit, og som var en skønsom blanding af netop eksakt viden og abstraktion. Jim Lyngvild fortæller da også i forordet og på andre måder, at han udmærket ved, at bogens tekster og billeder ikke må tages helt for givet, for det hele er et bud på, hvordan de forskellige konger og dronninger og deres klædedraget KUNNE have set ud. Så med det som udgangspunkt og in mente er vi vidne til en bog, der absolut er et besøg værd, ligesom udstillingen på Nationalmuseet, og at det er lykkedes at lave en rigtig dejlig, farverig og historisk inspirerende bog; der endda er langt mere end en bog. Den er et værk om det, der var engang, og som måske nok er lidt utydeligt for os. Men det var der, og det er det, vi alle er rundet af. Udover portrætteringen af fortidens regenter får vi også et godt indblik i, hvordan ASA-troen og kristendommen i lang tid levede side om side, og vi får også fine beskrivelser af, hvad der betød noget for samfundene dengang, f.eks. hvordan sølv og guld var luksus for de få. Man kan også læse, at en stigbøjle kunne byttes for et sværd eller købes for 125 gram sølv. En slavinde kostede en ko og en okse. Tre køer gik lige op med en hest, mens man måtte af med to heste eller fire mandlige slaver for en ringbrynje. Morsom læsning.
|