Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Håndbog i køers sindelag PDF Udskriv Email

Håndbog i køers sindelag af Bergsveinn Birgisson

Bergsveinn Birgisson
Håndbog i køers sindelag
304 sider
Hr. Ferdinand

 

Hvad gør man, når man er arbejdsløs kultursociolog?
Man tager sig naturligvis et job som manuskriptforfatter i Sammenslutningen af Islandske Bønder.
Her bliver han bedt om at udarbejde et filmmanuskript om den islandske ko, der er truet af udryddelse på grund af kødimport fra Norge.
Han vælger den  tilgang til manus, der ikke just huer bønderne på Island, nemlig at humør og sindelag af den islandske ko er en direkte afspejling af humør og sindelag i samfundet selv.
Mens Gestur, som kultursociologen hedder, graver sig mere og mere ned i dybet på køerne og deres sindelag, ja så bliver hans eget sindelag påvirket. Og dermed påtager han sig de egenskaber, der så at sige er skyggesider af omgivelsernes. De forventer ikke, at Gestur bliver til den han er, for sådan kan man da ikke se på tingene, vel. Men det gør han altså.


Han får det sværere og sværere med sig selv, bliver ensom, og bruger på en vis måde historiefortællingen om køer og deres fortid som en slags undskyldning eller forklaring på sin ensomhed.
Hans spekulationer om profitmaksimering, , produktionsmoral, plasticbras fra Kina, knaldromaner, realityshows og, hvordan vinderen tilsidst ender med at æde taberen, det presser ham længere og længere ud i tovene.

 

Mellem koracer, kalvedød og islandsk historie kommer vi også med på sidelinjen, når Gestur oplever sine konflikter og udfordringer på hjemmefronten.

Han bliver en vældig presset mand. Med mørke, dystre tanker, der dog lejlighedsvis jages på flugt af velmenende bipersoner.

Bergsveinn Birgisson skriver godt. Og han kommer godt ned omkring metaforerne med at bruge netop køer af alle dyr til at eksponere humøret, adfærden og sjælen hos menneskene. Det er helt fint fundet på.

Man kommer til at holde af køer. Men man får også øjnene op for, at engagerer man sig alt for meget i en sag og fordyber sig i den med automatisk forsømmelse af andre området af livet, så kan det gå grueligt galt.