Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Det kreative nej PDF Udskriv Email

 

LeDet kreative nejaf Lene Tanggaardne Tanggaard

Det kreative nej
160 sider
Akademisk Forlag

Der går mange ord tabt og vundet i forsøget på at afdække, hvad vi kan lære af coronakrisen.
Man kan sige, at vi i hvert fald har mødt mange afvisninger undervejs.
Afvisninger på at deltage i et "normalt" socialt liv. Afvisninger til at komme på ferie. Afvisninger til biografer, caféer, Sct. Hans-bål, afvisninger til at give hinanden masser af krammere, afvisninger af at besøge folk på hospitaler og plejehjem. Og rigtigt mange andre ting.
Bogen her handler ikke om corona, slet ikke, selv om den omtaler perioden. Den handler om, hvordan vi skal forstå afvisninger i en bred forstand, og hvordan en afvisning kan være en sund drivkraft og fin motivation i at komme videre med andre dele af sit liv.

Vi har tidligere hørt det gamle ordsprog om, at lukkes der døre, åbner der sig andre.

Helt så enkelt er det ikke, og det tager Lene Tanggaard fat på i denne bog, der er velegnet til læreanstalter, men som helt bestemt også er et godt bud på en ekstra lille gave til sin partner eller et familiemedlem som alternativ til den traditionelle roman eller afblegede lysestage.


Lene Tanggard kommer fint ned i materien, når hun skriver, at vi bruger uforholdsmæssigt megen tid på at forsøge at undgå afvisninger eller bekymre os om, at vi får dem. ELLER at forholde os til, hvordan vi afviser uden at såre eller skade andre.

Afvisninger finder sted overalt, hvor vi færdes, fra supermarkeder og til forældrerelationer, skolesammenhænge og familiemedlemmer. Hun opdeler afvisninger blidt i opvæksts-afvisninger, voksenlivets afvisninger, om afvisninger i den offentlige sfære og ditto i den private sfære. 

Afvisninger på Facebook, øvrige sociale medier og adgang til en bestemt ansøgt uddannelse.

Forfatteren kommer rundt i mange spændende og for afvisnings-emnet overraskende sideveje.

Bl.a. kommer hun med nogen skepsis forbi begrebet positiv psykologi, der har  mange kvaliteter, fordi den udgør et korrektiv, ikke et alternativ forstås, til den almene psykologi gennem historien, som ofte har fokuseret på dysfunktionalitet og det, der ikke fungerede. Forfatteren maner dog til besindighed omkring denne form for psykologi og henviser til andre, som mener, at den gren, der stammer fra USA, hurtigt får folk til at få det indtryk, at de alene bærer ansvaret for deres lykke. Og måske kan bruge begrebet som overspringshandling, hvis man føler sig afvist og mindreværdig.

Vi rækker ud og bliver afvist og afviser selv livet igennem. Vi bliver sårede, jaloux, kede af det og mismodige, fordi afvisningen rører ved et behov hos de fleste mennesker for at føle sig anerkendt. Det er dog paradoksalt, at afvisningen har fået relativt lidt opmærksomhed i psykologien som videnskab, skriver Lene Tanggaard, der dermed bringer emnet op på et videnskabeligt niveau, idet et hul i videnskaben vel må udvises lige så stor respekt som et decideret og påpeget element indenfor videnskaben.

Og på den måde gør forfatteren interessant nok også begrebet til et direkte filosofisk og intellektuelt parameter. Kan man gøre noget for at undgå afvisninger? Hvad sker der, når man imødegår afvisningen? Skal man i det hele taget, kan man i det hele taget, er det måske ikke bare et af livets grundvilkår som ensomhed, forudsætninger og begrænsninger?

Lene Tanggaard beskriver også meget spændende de direkte og indirekte afvisninger på de sociale medier. Får man ikke et "like" på et indlæg, kan man komme til at betragte det som en afvisning. Får man så et "høflighedslike", fordi man har "liket" den anden, er man så home free? Man kan ikke helt vurdere det, idet de forskellige sociale medier har oprettet forskellige parametre for, hvornår man kan se sine egne likes. Så ingen bliver kede af det, hvis de ikke får likes, og dermed ikke føler sig mindre værd.

Vi skal ikke tro, at vi i bogen finder absolutte og konkrete opskrifter og facitlister på, hvordan man håndterer afvisninger. Det er derimod en befriende og grundig analyse af, hvad afvisning er for en størrelse, hvordan den eksisterer side om side med andre af tilværelsens kvaliteter, og at man således kan lære at rumme den. Vi kunne bruge os selv som eksempel her. Og gør det gladeligt. Mon vi får ros eller tavshed og dermed afvisning af Lene Tanggaard for denne anmeldelse. Eller af andre. Hvad gør det ved os, hvis vi får eller ikke får. Tja, nu må vi se.

I hvert fald er det en bog, der tager et vigtigt emne op. Og som er befriet for quick fixes og nok så velmenende forslag. Dem skal vi nok finde ud af at bede om, når tid er. I stedet har vi fået brugbar og relevant viden.