Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Sandheden om Lucy PDF Udskriv Email

Sandheden om Lucy af Ib Michael

Ib Michael
Sandheden om Lucy 
439 sider
Gyldendal


På et tidspunkt i romanen bliver vi vidne til, at en af bogens personer, den gamle kollektivistiske Che Guevera-forkæmper, på nærmest et splitsekund lader sig rulle fra socialistisk orientering til at lave en ansøgning til Jægerkorpset. Hvad i alverden, spørger man sig selv. Men typisk for Ib Michals forfatterskab: Ikke alt skal forklares, noget skal bare opleves: Jeg byttede om på et par ideologiske fortegn, kæmpede med koalitionsstyrkerne. Jeg ville gøre noget for demokratiet. Det blev det ikke meget bedre af, men jeg fik lært håndværket fra bunden . . . .

Så enkelt kan det siges, og så enkelt bliver det gjort. Meget få forfattere har evnen til at spore sig ind i sine hovedpersoners psyke på den måde og servere det så elegant for læseren. Og der er mere:

Er det helt ligemeget, hvad man kæmper for, handler  det kun om hvordan?, spørger Lucy så sin Snehvide.

Længere pause.

De dør af vore paradisdrømme., andet ved jeg ikke, men det er jeg til gengæld sikker på.

Ib Michael er en af de store stemmer i dansk litteratur. Han kan noget med sproget som få.  Priserne og hæderen er regnet ned over ham, og den nyeste roman, iøvrigt i 50-året for sin debut, afspejler i al sin storhed og enkelhed hans arbejde med læserne og hans arbejde med at få os til at knytte os til hans værker og leve med.

Udover at Ib Michael er en blændende forfatter og beskriver af det fantastiske, fandenivoldske og det djævelsk iøjnefaldende, der forekommer mere subtilt end direkte, så er han konstant i en interageren med læseren, og det er det, der gør ham til en af de store.

Gang på gang bliver vi overrasket, ja taget på sengen, af udtryk midt i og andre gange endelserne i sætningerne. Endelser og udtryk der kan forekomme som Ib Michaels egne konklusioner og opfindelser, men i enhver forfatter findes et forsøg, mere eller mindre vellykket, på at lade som om, det er læseren selv, der drager sig et aha, eller går ind i de billeder sammen med forfatteren, der bliver skabt.

Tante Farah bor på Østerbro i en herskabslejlighed, det er ikke penge, de mangler i den familie.

Igor får hurtigt luksuslivet galt i halsen, street kid som han er.

Det er umuligt at føre en samtale, heller ikke i overskrifter. 

Han bliver solbrændt næsten uden overgang. Og vi kunne blive ved. Det gør vi ikke, for den her bog, den skal læses, som den står dér, flot og stærk med et omslag, der forfærdeligt gerne vil fortælle lige så meget som indholdet. Og gør det, lækkert og stærkt. 

Ib Michael har denne gang rædsel og terror på programmet. Amazonas og udryddelse af indianerne. Graffiti i en jernbanevogn på Nørrebro Station, hvor hovedpersonen Igor finder en mishandlet og bevidstløs, ung pige, som han så døber Lucy.

Igor bliver tændt på at finde ud af, hvem denne Lucy så er, og så går turen, var vi var lige ved at sige, over stok og sten for at finde sandheden bag tingene, som vi alle ønsker at finde sandheden, der kan være både uforståelig og fjern, og som derfor nogle gange bliver afskrevet som nonsens.

Ib Michaels bog beskriver fjerne dele af verden, og berører på den måde menneskets egne fjerne områder og måder at være på og siger groteske ting som det mest naturlige, og det gør det uforståelige forståeligt og danner en åbenlys parallel til vor egen verden om at turde åbne op for forskellighederne. OG Ib Michael vil også gerne have os til at indse, at paradiset ikke altid findes, hverken som tabt eller ideelt.

Der er tab, nærvær og angst i bogen. Der er hverdag, eventyr og drama; der er bestialske henrettelser, der er møde mellem sødmefyldte læber; der er fantasterier og fabuleringer, så vi bare vil have mere. Der er Brunello, Red Bull, sukkerrørsbrændevin, der er åndepile og brud med en troldmands forbandelse. Der er guerillapiger og biler, som går op i flammer på Nørrebro.

Vi får en roman serveret om en meget, meget stor del af alt det, verden (også) består af.
Sandheden om Lucy er både underholdende, lærerig og en præstation, der kan gøre os stolte af, at vi har så stor en forfatter blandt os.