Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Tidsskrift for idéhistorie PDF Udskriv Email

Cover

 Lone Kølle Martinsen
Tidsskrift for idéhistorien nr. 80
Tema: Følelseshistorie
192 sider
Aarhus Universitetsforlag

 

Er man til idehistorie, så er der gode ting at hente i bogen her. Bogen sætter fokus på følelser og spørger bl.a., om man kan dø af hjertesorg, om man kan stole på dem, der ikke kan rødme, hvad gravindskrifter kan fortælle os om sorg, hvilke følelser der er forbundet med kapitalisme, hvilken drivkraft vrede har og meget, meget mere. 
Der er mange bidragydere til bogen, som dækker ankrologier fra antikken til idag. Temaerne favner bredt fra Paulus, til slavers gravindskrifter i antikkens Kartargo, til Holbergs komedier, til kapitalisme som følelseshistorie og til Weimarrepublikken.
Man skal naturligvis holde tungen godt indenfor og lige i munden for at kunne følge med, men er man først kommet ombord, så er der megen guf at hente og maser at blive klog på. Bl.a. kommer bogen ind på også nutidens trækasserier om følelser kontra forstand og nævner bl.a. Anders Fogh Rasmussens udfald mod smagsdommere og eksperter som eksempel på, hvordan politikere appellerer skamløst til følelser og tilsidesætter forstand og fornuft. Et af virkemidlerne er f.eks. at henvise til deres egen mavefornemmelse. Navne somNaser Khader, Kristian Jensen og Trump bruger Anders Klostergaard Petersen endvidere bl.a. til at fortælle, hvordan forskningen viser, at vælgertilslutning er afhængig af gut-feelings.
Darwin er også et af de navne, der bliver taget under behandling, idet rødmen som fænomen interesserede ham kraftigt. Som andre idet vi som mennesker er eneste menneske, der kan rødme. Det har bogen nogle meget spændende vinkler på, hvorfor det er tilfældet, bl.a. at rødmen går direkte tilbage til grundfølelser som skam og skyld.

En rigtig spændende bog, der fortjener at blive læst også af mennesker, der ikke umiddelbart interesserer sig for idéhistorie, idet den indeholder en masse anekdoter og tekster, der kan bruges af enhver i det daglige for at få sat lys på ens reaktionsmønstre.