Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Alt hvad vi var PDF Udskriv Email

Lara Prescott
Alt hvad vi var
381 sider
Modtryk

Bogen er en fantastisk gengivelse af dramaet omkring udgivelsen af en af århundredets helt store kærlighedsromaner, Dr. Zjivago.  
I midten af forrige århundrede begyndte rygterne at svirre omkring Boris Pasternak, der skulle have et manuskript klar til udgivelse; et manuskript han havde brugt ti år på.
Og hvordan tre kvinder, Irina, Olga og Sally, på hver deres måde bliver optaget af, ja næsten besat af manuskriptet, og hvordan det får enorm indflydelse på deres liv, - og på store dele iøvrigt af resten af verden.
Hvordan bogen fik enorm betydning for Den kolde Krig, ja nogen mener ligefrem, den har haft stor betydning for Berlinmurens fald og verdensfreden.
Da myndighederne i det daværende USSR får nys om manuskriptet, bliver det omgående stemplet som samfundsfjendsk. Forfatterens muse, Olga, bliver sendt i arbejdslejr, mens manuskriptet så bliver smuglet ud til den vestlige verden, udgivet med en sensation til følge.
Politikere og efterretningstjenester, bl.a. CIA, er ikke sen til at udnytte den virak, som Dr. Zjivago medfører.
Forfatteren har på en meget elegant og levende måde fanget stemningen under Den kolde Krig, og selv om man ikke har oplevet den, er det helt tydeligt, hvilket tidslomme, vi taler om. Små hentydninger, enkelte ord, gul bog, skrivemaskine, søndagsmiddag, grydesteg, nordøstlig eller nordvestlig del af byen, en dag kommer de og henter mig, osv. osv. Så henkastede bemærkninger og direkte ordspil er med til at understøtte stemningen og miljøerne dengang.

 

Det er flot arbejde, og selv om romanen hverken er en spionthriller eller en kærlighedsroman, så har den ingredienser af begge genrer, og det vinder den ved. Uden længsel og kærlighed, både til land, relationer og sig selv, ingen grund til at kæmpe og ingen grund til spionage, og den har Lara Prescott fanget rigtig godt.
Vi får også et godt indblik i seksualmoralen dengang, hvilket igen understreger en god research af perioden.

Bogen er godt skrevet, vil fremad, og selv om den på ingen måde når samme litterære højder som årsagen til bogen, og visse steder har tendens til at blive teatralsk, så er den definitivt værd at læse, dels hvis man er til spænding men også fordi fundamentet for en idelig trang til at få forbudt litteratur ud er rigtig godt beskrevet.