Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Jagten på det gode menneske PDF Udskriv Email

 

 jagten på det gode menneske - bog

 

Julie Maj Jakobsen

Jagten på det gode menneske
208 sider
Politikens Forlag

 

 

I en tid, hvor det er svært at komme til teaterforestillinger, og hvor ventetiden for elskerne at dette medie kan synes lang, så er det rart med bøger, der stiller skarpt på nogle af de betydningsfulde forestillinger og ikke mindst på de mennesker, der danner baggrund for forestillingen.


Således nu  i tilfældet Karin Michaëlis, der blev født i Randers i 1872, ganske vist, men som ung flyttede til København for at blive pianist og siden med sin første mand, Sophus, på Thurø byggede huset Torelore, der blev hendes faste opholdssted og husly for Brecht og andre flygtninge for nazismen i årene op til Anden Verdenskrig.I bogen her, som indeholder manuskript til teaterstykket, får vi mange, mange detaljer, og det er næsten en historiefortælling om tiden og en kærlighedserklæring til forfatteren, der bestemt er blevet husket for eftertiden og stadig står som et symbol for kvindebevægelse -, frigørelse og også frigørelse på mange, andre punkter.

På alle måder er bogen en kærlighedserklæring til en kvinde, der har gennemlevet et på den tid vildt og farligt liv, har haft ægteskaber i og på vej mod opløsning i tider, hvor den slags bestemt var no go og tilsyneladende aldrig gik på kompromis med sig selv og sine holdninger. Vi kan læse, at hun har kendskabet til dårlige ægteskaber i sin bog om Andrea, der i SIN dagbog skriver, hvor ulykkelig hun er over sine forældres konfliktfyldte ægteskab.  Vi kan også læse om Elsie Lindtner, der i Den farlige Alder som 42 årig og gift vælger at flytte i hus alene og er hemmeligt forelsket i en ung mand og har seksuelle lyster, selv om hendes skønhed famlmer.
Her får vi at vide i en nye bog, at Den Farlige Alder udkom på et tidspunkt, hvor overgangsalderen ikke eksisterede som begreb, og så var det, land og riger blev sat på den anden ende.

 

Bogen har også et kapitel af Bo Tao Michaëlis, der er barnebarn af Sophus Michaëlis, og det er spændende læsning at få førstehåndsberetning fra et familiemedlem, som fortælleren om digteren, kunstkritikeren og skønånden Sophus, der med trodsig midterskilning i det nøddebrune hår, raffineret moustache, kunstnerisk fløjsljakke og karakteristisk, stor, sort kunstnerbutterfly charmerede sig ind på livet af unge Karin, telegrafistens datter fra Randers.
Han fortæller også om både Sophus´ og Karins sidespring med prominente mennesker, og hvorledes de begyndte at omgås datidens store navne i den intellektuelle elite. 

 

I det hele taget består bogen af mange lækre scener og detaljer og mange spændende beskrivelser af rejser verden over, som Karin foretog sig. Med i bogen er bl.a. Jannie Schjødt Kold, Katinka Bjerregaard, Angela Huemer og altså Bo Tao Michaëlis blandt mange flere.

Alle skriver de yderst spændende og vedkommende om personligheden Karin og al den virak og postyr, der gav hende en formidabel plads i historien.

 

Endelig får vi også fine illustrationer i bogen.