Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Leksikon om lys og mørke PDF Udskriv Email

Simon Stranger
Leksikon om lys og mørke
348 sider
Politikens Forlag

 

En rigtig rørende beretning bog om Simon Strangers jødiske familie.
Der er kapitler nok i bogen til at dække hele alfabetet, hvilket vil sige hele spektret fra a til å. 
I bogstavelig forstand, for nu at blive i det sprog.

Det giver romanen en ekstra dimension, idet man hele tiden skal tilbage og se, hvilke ord, der er forbundet med disse bogstaver i krigens rædsler og brutalitetens ånd.
F.eks.
C for Carl Frederiksens Transport, kodenavnet på en ulovlig organisation der smuglede jøder og modstandsfolk. 
G for Granada, den spanske by, hvor der var kæmpestore jødeforfølgelser for tusind år siden, og hvor mauerne dræbte vildt omkring sig.
M for mørke, mistro og misundelse, mareridt og maltraktering.
V for vold, vin, vinter og vemod.

Det er en meget fin måde at opbygge en roman på, for her er nogle holdepunkter, nogle headlines på historiens udvikling og hele tiden referencer til, hvad der er en del af krigens og forfølgelsernes gru, også selv om man måske ikke lige tænker over det.

Der er mange, meget barske scener i romanen, bl.a. i beskrivelserne af, hvordan Henry Rinnan, kollaboratøren over dem alle, i Rinnan-villaen stod for grusomme torturscener og forhør og henrettelse af modstandsfolk og iøvrigt uskyldige mennesker. 

Det er i virkeligheden forfatterens søn, der har givet Simon Stranger lyst til at skrive bogen. Sønnen fik nemlig øje på en snublesten, der er placeret rundt omkring for at mindes jøder, kommunister, modstandsfolk, homoseksuelle, sigøjnere mv., der døde i naziregimets koncentrationslejre.

Det spørgsmål gjorde indtryk på Simon Stranger, som kun kunne svare på spørgsmålet om, hvorfor en bestemt person var død.

Svaret lød:

Fordi han var jøde.

 

Simon Stranger finder så ud af, at hans egen jødiske kones familie engang boede i et hus, der havde tilhørt netop Rinnan, en af Norges mest frygtede nazibødler, og det er årsagen til, at han nu er gået på jagt i historien for at genfortælle både de dødes og de levendes liv, så eftertiden kan blive ved med at sige deres navne.

Så er de nemlig stadig, ifølge jødisk tradition i livet.

En smuk og lærererig bog.