Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Den ubeboelige klode PDF Udskriv Email

David Wallace-Wells
Den ubeboelige klode
310 sider
Klim

 

Man har lov til at have hver sin holdning om klima og dens årsag til forandringer på jorden. Læser man denne bog, er der nye perspektiver, der dukker op.
Uanset årsagen til de varmere grader, vil de ifølge bogen om føje år have smeltet så megen permanfrost og isbjerge, at de sygdomme, der findes i den arktiske is og har været gemt af vejen i millioner af år, nedfrosset, pludselig kan opstå igen. 
Hvilket vil sige, at vore immunsystem ikke aner, hvad det skal stille op med disse mikrober, der vil te sig på en måde, som ingen videnskab umiddelbart kender noget til.
Hvad det alene vil betyde for vores klode er både usikkert og ganske uforudsigeligt og dermed lamslående.
Bogen fortæller om en 32000 år gammel "ekstremofil"-bakterie, der blev vakt til live i 2005, andre bakterier, der er nyopdagede under kontrollerede forhold i laboratorier, men fortæller også historien om en dreng, der sammen med 2.000 rensdyr døde af sygdomme, der lå hengemt og nedfrosset i isen.
Globaliseringen i verden er et andet problem, bogen påpeger. For i forne tider, ville en pandemi begrænses til bestemte områder, idet smittede mennesker ikke bevægede sig udenfor lokale steder. Sådan forholder det sig ikke idag, hvor smitte stort set ukontrolleret kan flyves fra kontinent til kontinent på timer.
I det hele taget er bogen en meget fin beskrivelse af, hvad der er ved at ske med vor klode -, hvis altså man har de mest kritiske briller på. Hvad der vil ske med vores civilisation, hvis temperaturerne stiger de grader, som FN og ikke mindst forskerne både forudser og frygter.
Selv om verdens ledere gang på gang har været forelagt, at vi er godt igang med at skabe katastrofer på vores kloder, ja så griber man ikke radikalt ind.
Men så er vi også selv ude om det, maler bogen et billede af. Man byggede i USA Florida og Californien ud af henholdsvis sump og ørken. Men disse solbeskinnede paradiser vil om 80 år bestemt ikke være billedskønne paradiser.
Bogen, der er blevet en bestseller er en lammende og yderst malende beskrivelse om, hvordan menneskeheden uforfærdet har forsøgt at tilrane sig magt over klode og miljø; uden held men med katastrofer og ødelæggelser til følge.
Det er læsning og undergang og tilintetgørelse. Men ikke religiøst betinger. Videnskabeligt dokumenteret og analyseret på en måde så vi alle kan forstå det og indtage en holdning til det. 
Det er mesterligt lavet, og hvad med den udregning, som f.eks. National Geographic har lavet, at 71 procent af kloden er dækket af vand, mens det kun er 0,007 procent, der kan bruges som drikkevand til klodens syv milliarder beborere.
Vil du vide mere? Så skaf dig en yderst interessant bog.