Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Rigtige kvinder PDF Udskriv Email

rigtige kvinder - bog

Anne-Pia Jørgensen
Rigtige kvinder
512 sider
Trykværket

Doktor Wildenskov er ekspert i kvinder som dig, jeg vil få ham til at undersøge dig imorgen. Vi skal tidligt op imorgen, læg dig til at sove.
Det er den brutale afvisning fra læge doktor Kragh til hans seksuelt parate, unge hustru, Hilde, som så vågner næste morgen med doktorens listepik på vej ind i sig.
Og senere i bogen:
Du opfører dig som et barn, Hilde, du kan virkelig ikke længere føjte rundt, som det passer dig, det er virkelig på tide, du finder ud af det. Og det klæder dig virkelig ikke at surmule, tilføjede han og kyssede let hendes pande, før han forlod stuen.

Sådanne to særdeles manipulerende episoder fra et ægteskab siger jo alt. Desværre, må man sige, hører det ikke fortiden til, nu er det måske bare andre ord, der bliver anvendt.
Manipulationer, dominans, brutal psykisk undertrykkelse og udnyttelse af svage mennesker hører også til i vor tid. Nu er den her fremragende roman med nogle rigtigt gode karakterbeskrivelser meget hægtet op på tiden efter krigen. Her er ganske få strejf af genkendelighed i tidslommerne som Nimbus med sidevogn bl.a. og navnene på den tid og den måde, man omtalte hinanden på dengang, Johannes, Marie og Hr. Christiansen, præstefruen, Efterhånden som romanen og tiden skrider frem bliver det til mere moderne navne som Anja, Doris, Signe, Mette, og det er altså virkelig supertænkt, bevidst eller ubevidst af forfatteren, at hun lader moderne navne ramme os FØR TIDEN RAMMER OS.

For bogens hovedperson, Hilde, kommer videre i livet end at være gift tidligt med den undertrykkende Doktor Kragh. Hun går fra ham og skal også gennem kollektiver og drømmen om parcelhuse og en længsel efter konformitet.

Men inden skal vi lige have en humoristisk sekvens med, da doktor Kragh en morgen bemærker, at Hilde har taget sin natkjole af og bemærker, at det måske er tid at skifte til sommerdynerne. Han har slet ikke bemærket, eller tillægger det så lidt værdi, at de havde sex samme nat, og det var derfor, hun havde smidt natkjolen.

 

Bogen er en god udviklingsroman om en ung, meget ung pige, der finder sig i for meget i sit ægteskab, vokser sig stærk, trods ægtemandens protester, naturligvis, men hendes person vil videre og udvikler sig.

Skal man indvende, så fylder ægteskabet med Doktor Kragh vel rigeligt. Vi kommer lidt for sent igang med, hvordan Hilde reagerer i forhold til andre relationer, når hun bliver sat fri. Men ok, Anne-Pia Jørgensen har ønsket, at vi får så mange episoder med som muligt fra ægteskabet, så kunne mærke vreden og harmen og lysten til at hive Hilde ud af det ægteskab.

Spørgsmålet er så bare, om hun qua sin personlighed i virkeligheden når at skabe sig den frihed, hun søger, i dette liv.

Læs bogen og find svaret. Det er en rigtig god bog med fine dialoger og lækre passager.