Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Anstalten PDF Udskriv Email

anstalten - bog
Stephen King
Anstalten
336 sider
Hr. Ferdinand
 


Det er da helt utroligt. År efter år, tiår efter tiår ja snart i generationer har Stephen King, gysets mester på tryk, beriget verden med horror, som man næsten troede det var umuligt at beskrive. I den nye her er der ingen tvivl om, at mesteren er PROCESORIENTERET. UHYGGELIGT PROCESORIENTERET for nu at blive i det billede.
Godt nok er vi meget sat op til at skulle  beskæftige os med det onde;
en ond, ond enhed der har til formål på deres egen måde at bruge børnene for egen vindings skyld. Børn der bliver bortført i varebiler efter indbrud i familiers huse og henført til Anstalten, hvor den tilsynsførende, Mrs. Sigsby lige ved, hvordan børnenes forskellige egenskaber kan udnyttes og udvikles.
Og Antalten - det er et hus, hvor der er døre og værelser og atter døre og atter værelser ind til børn, der har særlige telekinetiske og telepatiske evner. Og på Anstalten er der sågar et uhyggeligt baghus.
Sådan er rammerne godt tænkt og godt sat op for romanen.
Men det er som nævnt processen, børnenes egne oplevelser og børnenes egne ord og håb der svælger ud over bogsiderne.
Luke bliver kidnappet til Anstalten, idet han har nogle helt særlige evner, som Anstalten kan bruge. På Anstalten er reglerne strikse, straffen hård og godbidderne meget få. 
Stedet er uhyggeligt. UHYGgeligt som pare pokker.
Men Luke finder venner på anstalten, der også er blevet kidnappet, og sammen begynder de med hver deres geniale hjerne at planlægge flugten fra det forfærdelige sted.
Gennem hele bogen udviser børnene overnaturlige og telepatiske kræfter. Her har Stepehn King - eller hans cowriteres og researchere, eller hvem det nu er, stor omhu med detaljen og kommer godt omkring emnerne, så vi forstår, hvad disse evner er i stand til. Hold da op. 
Moralen er naturligvis, at børn er i stand til på snarrådig og særlig vis at besejre det onde, og hvis de står sammen, så kommer de ud af det hele med nogle ar og mærker på sjæl og krop, som binder dem fortrinligt sammen for resten af livet.
En sjov, lidt anderledes og alligevel så typisk en King-bog, at man har svært ved at slippe Anstalten af syne; det slip som vi alligevel hen over siderne ønsker at børnene skal få.
En af Kings store styrker er, at han kan få det paranormale til at virke helt normalt. Slangen i bogen og karaktererne af personerne er nogle af hans virkemidler. Han har altid været rigtig god til at servere de helt ekstreme ting for læseren som om, det var noget, vi bare kunne gå en tur ned af byens strøg og opleve.
Man kunne forestille sig, at med den spænding, som King opbygger på alle mulige måder gennem bogen, så vil der være tale om en ekstraordinær, fantastisk slutning med et plot af dimensioner. Det er ikke tilfældet her. Og det gør blot bogen og Kings skriverier endnu mere autentisk og troværdigt. En ganske almindelig opsamling af løse tråde og logiske konklusioner uden, at vi som læser er vidne til for meget stilladsarbejde; det gør, at vi, ja undskyld udtrykket, kan lægge os til at sove stille og roligt efter at have tænkt, ja selvfølgelig. For så dramatisk er forløbet i slutningen heller ikke.
King er stadig King. THE King.