Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Kvalitative iagttagelser PDF Udskriv Email

Kvalitative iagttagelser
 
Casper Feilberg & John Maul
Kvalitative iagttagelser
316 sider
Aalborg Universitetsforlag
 
En rigtigt spændende bog. Først og fremmest en fagbog men vi andre kan også få ganske meget ud af den ved at læse den godt igennem og på den måde opdage, at vi er meget forskellige som mennesker, og at vi har behov for noget meget forskelligt som mennesker, selv om vi ligner hinanden.
F.eks. har den et godt eksempel med ordet appelsinis, som enhver jo kan tage fejl af, når man ser ordet på et menukort. Først i det øjeblik, vi finder ud af at lægge trykket rigtigt - efter måske et øjeblik til at finde ud af, hvad der egentlig står, så bliver vi forstået.
Ser man ikke, hvad der står på menukortet, så bliver man fremmedgjort overfor ordets indhold og sidder tom tilbage uden at have fanget den samlede sproglydssekvens. Forståelse og betoning er et samlet hele, og det er ikke til at vide, hvad der kommer først og bliver i bogen en gestalt og vigtigt er det at vide, at opfattelsen af det enkelte ord er vigtigt for ikke at få den samlede sproglydssekvens til at lyde forkert og hul.
Eksemplet kommer i forlængelse af bogens omtaler af undersøgelser på Ordblindeinstituttet, der fortæller, at dårlig læseforskning typisk er fuld af udokumenterede påstande og efterlader læseren med en usikker fornemmelse af, hvor langt konklusionerne rækker.
Sådanne sætninger i en fagbog er med til at understøtte den enkelte forskers og lærers nødvendighed af kildekritik og fortæller også indirekte, hvor kompleks undervisning og forskning er, og at det ikke bare er noget, man begiver sig ud i med lægmands viden, såfremt indlæring skal være en succesoplevelse for såvel lærer som elev. 
Bogen er fyldt med fremragende eksempler på, hvordan man genem det at forstå, undersøge og udrede mennesker specifikt kan forsøge at få det optimale ud af deres kvaliteter og evner.
Der bliver draget paralleller til undersøgelser langt tilbage i tiden, så langt tilbage som Skydsgaard-disputatsen fra1942, og bogen kommer rundt om emnerne indenfor den eksistentielle fænomenologi på en overordentlig lødig og fyldestgørende og så sandelig også letforståelig måde.
Lad os citere om ovennævnte sprogbarrierer:
Den sprogvidenskabelige fremgangsmåde svarer til at diagnosticere halsbetændelse, lungebetændelse og influenza udfra feberkurven alene.
Som behandler ved man, at det naturligvis ikke kan lade sig gøre, og bogen, hvis ikke man skulle vide det, fuldender da også meningsfuldt, hvad der skal til for at forstå svaret og resultatet af målingerne.
En flot bog på højt niveau, som præsenterer den kvalitative tilgang til den professionelle iagttagelse, undersøgelse og udredning, som er afgørende for at opnå indgående forståelse af andre mennesker, og som danner grundlag for dialogen og interventionen i det faglige samspil med elever, klienter, patienter og medborgere.