Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

For Danmarks Frihed PDF Udskriv Email

For Danmarks frihed

Mikkel Plannthin
For Danmarks frihed
352 sider
Turbine

 

Det her er fortællingen om de danskere, der meldte sig frivilligt til de allieredes militærstyrker under anden verdenskrig.
Den handler om cirka 250 danskere, der ikke ville lade Danmark være besat uden kamp, og som kunne se en mening med, at de - mens modstandsbevægelsen voksede herhjemme - var aktive UDENFOR Danmarks grænser.
Det er gennem et godt stykke, detaljeret arbejde og en grundig research blevet til fortællingen om en lang række piloter, besætningsmedlemmer og fodfolk, som var med i Afrika, i Fjernøsten, ved Vestfronten og i Stillehavsområdet.
Hidtil har den historie ikke været synderligt fremstillet og kendt. Men Mikkel Plannthin, der arbejder som kontorchef i justitsministeriet, blev kontaktet af et engelsk forlag, som ville udgive hans store arbejde om danskere, der kæmpede for Danmarks frihed uden for grænserne. Og så mente han, det var på tide, at danskerne også fik historien.
Man får fuld valuta og yderst detaljerede oplysninger for pengene. 
Der er relativt få billeder i bogen, men gode og historiske billeder af bl.a. af Det danske Hus i London i Pont Street, der var mødested for danskere under krigen. Herudover f.eks. billeder af Spitfire-fly, overrækkelse af ordner og tilstedeværelse af den daværende hertuginde af Kent ved en reception med den danske delegation i 1943, billeder af forskellige eskadrillehold og et beskadiget tysk skib.
Tydeligvis har forfatteren gjort meget for at få fat i de rigtige billeder til sin historie. 
Og når så de er slugt, så får vi masser af god krigshistorie som ubådsjagt fra Gibraltar, luftbåren sejr i Burma, Bomber Commands første, større angreb på Bruunswick, den anden blitz over London, landgangen i Normandiet, slaget om Ruhr, slaget om Berlin og meget, meget mere.
Er man optaget af de nøjagtige historier fra dengang, får vi også data på de forskellige, danskere, hvad de kom af, hvor de arbejdede, og ja, bogen kan næsten, hvis man ikke er ovenud velbevandret i krigshistorie, men alligevel lidt nysgerrig, bruges som oversigt over store dele af krigens gang.
En fin bog der får os til med en lidt måske rørstrømsk stemme endnu engang at værdsætte , at der dengang var mennesker til, der med livet som indsats stod op for Danmarks sag, og som har haft en lille del af æren for, at vi andre kan leve så frit idag, som tilfældet er.