Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Poul Schlüters tid PDF Udskriv Email

Poul Schlüters tid

 

Niels W. Olsen &  Thorsten B. Olesesn
Poul Schlúters tid
352 sider
Gads forlag

 I en artikel i Jyllands-Posten umiddelbart efter valget i 1982 udtalte Poul Schlüter, at jeg holder mindst tre år.

 

Det må man sige, det kom til at holde stik, eftersom at han på det tidspunkt blev den længst siddende statsminister siden Stauning.
Det er der mange forklaringer på.
Lad os tage de økonomiske reformer først. Det var noget af det, han satsede på. At få Danmark på fode igen.
Det var et langt sejt træk, men det var et must for ham. Viljen til at ville et bedre Danmark. DET gav respekt og genlyd i mange kroge.

Herudover må det tilskrives hans personlighed, hans uovertrufne sans for diplomati, politisk smidighed og så den humor, der var et af hans kendetegn på Christiansborg, og som legendarisk kunne få mange, trykkede stemninger til at opløse sig.
At han så havde en næsten uovervindelig evne til at sætte sig grundigt ind i tingene, aftvang den respekt på Christiansborg, at han i den sidste ende næsten altid fik sine ting helt eller delvist igennem. At folk simpelthen kunne lide at samarbejde med ham. 

I Gads 2. udgivelse af 2 slipper vi heldigvis for de dumsmarte bemærkninger, som listede sig irrelevant  igennem i de første udgivelser om Anker Jørgensens tid. Læs her
Til gengæld kan man et sted undre sig lidt over forfatternes argumenter for den manglende beskrivelse af f.eks. en fremtrædende politiker som Erik Ninn Hansen. De  forklarer sig med, at han jo ER blevet biograferet i Tage Kaarsted i De Danske Ministerier, hvorfor det her skal gøres kort. Hvorfor dog det? Hvad nu hvis vi ikke har læst Tage Kaarsted?

Vi får da også alligevel adskillige sider om Ninn. Og også i andre sammenhænge, hvor der henvises til Ninn Hansens egne erindringer om, at han må vise sit politiskilt for at komme igennem en massedemonstration og ind på sit arbejde på Christiansborg.  Vi får da også alligevel adskillige sider om Ninn. Og også i andre sammenhænge, hvor der henvises til Ninn Hansens egne erindringer om, at han må vise sit politiskilt for at komme igennem en massedemonstration og ind på sit arbejde på Christiansborg.Vi bliver således tilbudt et yderst præsentabelt og meget, meget detaljeret værk om de 11 år, han sad ved magten og politisk styrede Danmark gennem et landskab, der var udsat for store omvæltningen og sådan set havde været det siden jordskredsvalet i 1973.

Udover en grundig gennemgang af de forskellige kilder, aviser og litteratur, der omhandlede de forskellige politikere og lovforslag, så indeholder bogen også valgresultater og mange andre ting, men her hvor bogen bliver meget levende og løfter sig fra de tekniske og politiske stridigheder og trækasserier, er mod slutningen af værket, hvor de to forfattere har et 32 sider langt sammendrag af de to statsministres tider, nemlig Anker Jørgensen og Poul Schlüter.
Netop dette sammendrag er et meget væsentligt indlæg i bogen, idet vi her får en beskrivelse af det historiske forløb, der gik forud for Jørgensen/Schlüter-perioden. Her bliver stoffet levende, når vi bliver forklaret såvel Poul Hartlings som Anker Jørgensensen angst for, at selve demokratiet var truet ved tilsynekomsten af en Mogens Glistrup og hans Fremskridtsparti, som iøvrigt dukkede op næsten samtidig med den første oliekrise.  

Nogle af de helt store nyheder i de sidste 30 års politik var en indførelse og fastlægning af de arbejdsmarkedspensioner, som bliver en del af de kollektive overenskomster. Og vi er med ved bordet, når der bliver forhandlet til højre og venstre om afskaffelse af dyrtidsportioner, skat på netop pensioner, vi er med ved fintælling af stemmer, der gør, at en valggyser kan få Poul Schlüter til at fortsætte en mindretalsregering, og i det hele taget er vi som læsere med til højbords ved rigtig mange af de beslutninger og politiske fiks-fakserier, der nu engang bliver lavet, når politikere mødes og skal have alting til at glide.

Forfatterne ved sikkert godt, de kan være ganske godt tilfredse med dette værk, der er et af dem, der vil bliver stående som mindesmærke over en meget vigtig periode i dansk politik.

 

Bogen er enormt velskrevet, meget detaljeret og ført med sikker sans for historieskrivning.