Forfatteren i Andalusien |
Dont tell it - show it
Højt oppe, gennem masser af hårnålesving og så en god kilometer udad en temmelig bumpet grusvej. Her bor Per Lau Jensen. Han har en stribe bøger bag sig, er gode venner med forfattere som Maria Helleberg og Peter Fogtdal. Nogle gange er diverse forfatterkolleger på besøg i landsbyen Canillas de Aicetona i de andalusiske bjerge. Men mestendels lever Per sit liv her alene med 25 oliventræer, 10 mandeltræer, en ubestemmelig race af en hund, der tydeligvis har noget boxer i sig, en formidabel udsigt hele horisonten rundt og så en ro af den slags, man ikke kan beskrive. Og som man kun oplever langt, langt fra alfarvej. Det er en figur fra en af bøgerne, der er årsagen til, at Per bor netop her. -Jeg skulle lave research i området. Faktisk havde jeg været her første gang i en helt anden sammenhæng i 2003. Her tænkte jeg, at her ville jeg da gerne slå mig ned, når jeg blev gammel. For ti år siden sprang jeg så ud i at blive forfatter på heltid uden sikkerhedsnet, og for fire år siden valgte jeg at flytte fra Skåne, hvor jeg dengang boede, fordi jeg var træt af den skandinaviske sommer. Hende har jeg sagt farvel til - til fordel for den blå himmel hernede. Jeg slipper også for græsplænen, til gengæld er der ofte både overraskende og masser af støv på terrassen, når sandet fra Sahara eller bare områdets knastørre støv flyver forbi. Så skal jeg igang med vandslange og moppe, siger Per.
Og erkender også, af af selv om der er meget at holde i det store hus, så får han mange gode idéer, når han gør rent.
-Og så er det, fortæller han, at jeg som f.eks. i min seneste bog sætter Leonard Cohen Famous Blue Raincoat på. Den har en rytme i sig, som passer rigtig godt til den rytme, der skal være i mit sprog. En bog skal have et godt sprog og en god rytme. Det er jeg meget opmærksom på. Videre om sin måde at skrive på, fortæller Per: Det skal være personerne,der bestemmer handlingens udvikling. Det kan godt være, at jeg som forfatter har en ide om en person. Men hvis personen i bogen lige pludselig vil noget andet, så må man lade dem bestemme. Og kan man så som forfatter skabe eksempelvis tre twists hen imod en slutning og hylde det gamle forfatter ordsprog SHOW dont tell og så ellers lægge op til, at læserne selv skal finde ud af tingene, så har man gjort det ok.
Per viser sit store bibliotek frem Det må have kostet en formue at have transporteret det til Spanien. Her finder vi alt fra Lykke Per over Bill Clintons selvbiografi og til Ib Michaels Den Blå Bror. Per lader sig naturligt nok inspirere af andre forfattere. Og 90 procent af det, der foregår i den seneste bog, det er noget, som er foregået i virkeligheden. -Det er ikke mig, der har oplevet det hele, men der er naturligvis elementer af mig selv i alle bogens hovedpersoner. En af de mere barske hændelser i bogen er da et bremsekabel til en knallert bliver savet over. Inspirationen kom fra hans hukommelse, idet en af hans bekendte engang i teenageårene i ramme alvor foreslå noget lignende. Hvor Per så var den, der afslog og bremser forehavendet. Men det beskrevne fremstår i bogen særdeles stærkt, kan nærværende anmelder berette. Per har lavet mange, andre forskellige ting i sig liv, noget som man umiddelbart ikke forbinder med forfatterskab. Ting der fordrer en helt anden dynamik. -Men jeg tror, fortæller han, at mennesker er født med forskellige ressourcer, som bruges undervejs i livet. Så holder det op, og så er det tid til at begynde noget nyt. Og nu skriver jeg bøger, fordi jeg har lyst. Det er tid at sige farvel til Per og de utroligt smukke omgivelser. Det er ud som om, han har realiseret, hvad mangen en forfatter drømmer om. At finde roen og freden langt ude i naturen i et varmt land og forsyne læserne med gode historier, og som vil blive direkte overleveret læserne i forbindelse med bogmesser og signaturture i f.eks. Mogens Funchs Boghandl i Holte, hvor det idag er Dorthe Funch, der er indehaver, mens det var hendes bedstefar, der var chef, da Per var bybud for selvsamme boghandel for langt mere en én meneskealder siden.
Du kan møde Per Lau Jensen på Bogforum lørdag den 27. oktober 16.30 på Bellascenen.
Du kan læse mere om Per på hans hjemmeside www.perlaujensen.dk. Og du kan læse vor anmeldelse af hans seneste bog her: http://www.bogsyn.dk/index.php/litteratur/1331-drommepiger-og-dragehoveder.html |
Ældre anmeldelser
- Forbrydelsen
- Feber
- Gift
- Anker Jørgensen og det forunderlige liv
- Alting har en tid
- Det gyldne bur
- Kina Sweet & Sour
- Pundik og Krasnik
- Grand Cru-klubben
- Årgang 2012
- 100 topchefer
- Grib kærligheden
- Bonusforældre af Jesper Juul
- 1950erne
- Altid hos dig
- Heksemesteren - 1-10
- Jane Eyre
- 7 gyldne regler for 2 der lever sammen
- Partner for livet
- 3096 dage
- Familiefred med dine forældre
- Krigens Stemmer
- Joan Ørting Hvad vil du ha´
- Heydrich
- Kærestebreve - skriv med hjertet
- Tine Brylds biografi og retten til det kaotiske ridt
- Blockbuster
- Recepten på lykke
- Den udvalgte
- Mod, sved og tårer
- Den Gule Plet
- Den store leder og jagerpiloten
- Turen går til besættelsestidens København
- Heksenat
- Annemad
- Marco Effekten
- Fru Magnussen rydder op!
- Asger Aamund - en ridder uden frygt og dadel
- Camp Century
- A-Z - kærlighed og seksualitet