Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Den spanske syge PDF Udskriv Email
Den spanske syge

 
Tommy Heisz
Den spanske syge
448 sider
Politikens Forlag
 
En rigtig spændende bog og en flot dokumentarisme om den store epidemi, der hærgede for 100 år siden i år. Man bliver et sted grebet af en blanding af vantro og ærefrygt over, at en dødelig sygdom spredte sig så hurtigt og dræbte så mange mennesker for ikke så forfærdeligt mange år siden, hvis man ser historisk på det. Vi er med fra de første soldater herhjemme får deres anfald, til afdæknings- og opklaringsarbejdet  begynder, til de forskellige teorier om sygdommen og bekæmpelsen af den, uenighederne lægestanden imellem, masker for munden hos ansatte i banker, på apoteker og hoteller, angsten for at blive smittet, de næsten mennesketomme gader i København osv osv. Bogen indeholder udover det faglige også meget fine menneskeskildringer, heriblandt presset hos fattige der voksede dels på grund af krigen men også grundet epidemien. Vi får fine indblik i historier fra småkårsfolket, og hvordan befolkningen iøvrigt klarede sig gennem en tid, der ligger fjernt fra vor og alligevel så tæt på og ubevidst varsler os om de grusomheder og tragedier, der vil følge i kølvandet på en verdensomspændende pandemi, om den skulle opstå idag.
Vi får også et glimt af den omsorg, der tog sit afsæt i elendighederne, herunder organisationen Nødlidende Kvinder, der senere blev til Mødrehjælpen.
Et flot værk, spændende og godt sat op og researchet. Den spanske syge sparede herudover ikke nogen, rig eller fattig, og de riges hjem og kvarterer blev tilmed efter de velhavendes død raseret af tyverier.
Ja, også det får vi historier om i en bog, der i og for sig sætter lige så meget fokus på historie, sociale vilkår og samfundsbeskrivelser, som den egentlige spanske syge.