Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Træernes tid PDF Udskriv Email


 
 
 
Henrik Mortensen
Træernes tid
180 sider
Mellemgaard
 


 
Skriveglæden er stor hos Henrik Mortensen, der har leveret en bog med én af de velkomne  og overraskende plots, at en velhavende forretningsmand IKKE skal forsøge at helbrede sin syge kone, MEN bringe HAM tilbage til tiden FØR hendes sygdom.
Herudover har forfatteren fundet på en række andre spøjse handlinger, som i sig selv kunne fylde hver en roman. Men som han på underfundig vis forsøger at kæde sammen. F.eks. sammenholdet på Filipinerne i forberedelserne til en naturkatastrofe lig den der har taget deres datter fra dem.
Hold da op. Fantasien fejler ikke noget.
Og holder det så det hele.
Ja, det gør det. Pånær et par sprogblomster, hvor man irriteres over, at redaktionen ikke har fanget, at man ikke pladask falder med det samme for nogen, men at man gør enten det ene eller det andet, så er det en fornøjelse at læse bogen.
Det må vi sige.
Der er overraskelser undervejs, og det er det, der bærer den.
Metoden er velkendt, så er vi i Seoul, så er vi over stillehavet, , så er vi i Filipinerne, så er vi i Freiburg, så er vi i København, altsammen hægtet op på Greenwich Meantime-tider plus eller minus.
Forfatteren har overvejende valgt den umiddelbare fortællestil a la så skete der det og det, og der ligger et tankfly ud for vingen. Den slags kan godt virke kedeligt side op og side ned i en bog. Men på helt sin egen måde formår Henrik Mortensen at gøre disse passager og temmelig lange, og også nogle gange FOR lange og FOR snørklede sætninger ganske levende.
Det lå i luften, at ingen af os havde lyst til at bruge for lang tid på hinanden. Hvorfor en af os havde foreslået mødet, forstod jeg ikke, og hvorfor den anden sagde ja, det var lige ubegribeligt.
Flot humor. Sådan en leg med sprog og adfærdsbeskrivelser er helt i top, og får os til at ville hurtigere igennem bogen.
Lige så elegant som de til lejligheden opfundne skismaer bliver beskrevet, lige så fikst kommer Henrik Mortensen omkring med ordene og svarene på de spørgsmål, som læseren umiddelbart stiller.
Vil og kan Henrik Mortensen noget mere end blot at ville fortælle gode historier?
Yep. På bogens bagside står der en tekst om, at det hele er en fortælling om tiden mellem hændelser og mennesker, og hvordan begreber som tid og begrænsninger tages op.
Nuvel, bogen kan også læses som en good read og det, at menneskets formåen rækker videre ud, end vi måske gik og troede. Og her kan vi så godt
tilslutte os det med den menneskelige formåen og den konformitet og de begrænsninger, vi ofte bliver stillet i udsigt.
Det ligger tilpas fint og ulmer mellem linjerne. At det er det, Henrik Mortensen også vil opfordre os til at gøre op med.
 
 
Hvis Henrik Mortensen selv engang havde sproglige begrænsninger og gik og troede, at han da måske godt kunne blive en nogenlunde forfatter, så har han ret. Han kan blive en endog særdeles glimrende forfatter, der taler ned i den kreativitet, som vi alle besidder, men som kun få udnytter i fuld kapacitet.