Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Anker Jørgensens tid PDF Udskriv Email

 
Bog, hæftet Anker Jørgensens tid af Niels W. Olesen, Thorsten B. Olesen
 
 
Thorstein Borring Olesen
Anker Jørgensens tid 1972-1983
624 sider
Gads forlag
 
Her kommer 1. del af et 2-binds værk over 20 markante år i dansk politik. Nemlig med de to statsministre Anker Jørgensen og Poul Schlüter.
Man må sige, at reseachen er i orden, og at selv om nærværende anmelder er på alder med Thorsten Borring Olesen, hovedforfatteren, så kan vi ikke fra lænestolen komme i tanker om én eneste væsentlig sag fra den tid, der ikke på en eller anden måde er nævnt. Enten i form af direkte substans eller indirekte fortælling om diverse ministres eller andres håndtering af sagerne.
Alt er med. Navne som Eva Gredal, den sociale pensionsfond, forskellen på ITP oig ATP, Hans Würtzen, Kristian Albertsen og Risgaard Knudsen.
Forfatteren lader sin egen holdning, ikke helt klædeligt, skinne igennem, da han fortæller, at hovedansvaret for både SV-regeringens dannelse og sammenbrud er var Anker Jørgensens. Han skriver f.eks., at

Anker Jørgensen blev ganske enkelt bange for sin egen skygge, da han så, hvor stor og kraftig modstanden i hans parti og især hos Thomas Nielsen var mod regeringssamarbjedet med Venstre.
 
Sådan noget er ikke sympatisk at skrive om en mand, hvis eftermæle nok kan diskuteres og også om, hvorvidt det var klogt at danne SV-regering i forsøget på at få sin politik igennem, og hvor Anker kæmpede for at søge støtte uden om Thomas Nielsen osv. osv.  
Forfatteren gør mange steder et lettere komisk forsøg på at være morsom, da han f.eks.  skriver noget med, at Poul Nelson ikke gled i olien. Noget af seiøsiteten i bogen ryger også, fordi forfatteren er lidt løs i forhold til ordvalget. F.eks. "bakser" man aftaler på plads.
Det gør man i vores verden ikke.
Men uomtvisteligt og med disse fodnoter er værket overordnet en enorm ballast af tilbageblik og viden om, hvad der skete dengang i halvfjerdserne og begyndelsen af firserne på den politiske scene. 
Alt er gravet frem, i hvert fald det som vi husker. Og det er måske det, denne bog mest af alt vil blive husket for. Et memorandum over en periode der på mange måder har betydning også for lønmodtagere og samfundet den dag i dag. Naturligvis.
Vietnamesiske bådflygtninge, forhandlingerne med A.P. Møller, F 16-flyene. ECU, EMS, RRP-aftaler og Martspakken. Alt bliver nøje gennemgået og er et vigtigt biddrag til vores viden idag om at forstå, hvad der for det første skete, men fortæller også om, hvordan det har påvirket hele måden at manøvrere rundt i det politiske landskab på den dag idag.
Læs bogen. Du bliver kun klogere.