Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Må vi så få ro PDF Udskriv Email

Må vi så få ro!

Lola Jensen
Må vi så få ro
287 sider
Politikens Forlag 

 

En absolut udfordrende bog på den fede måde. Det virker næsten som om, at gennemlæser man bogen grundigt, og retter man sig efter de anvisninger, man får, og reflekterer over situationen i sin familie, ja så vil vi få en bedre familie og ikke mindst nogle bedre børn til brug for fremtiden i et samfund, der nok kunne trænge til noget ro.
Den meget bruge familieterapeut, Lola Jensen, hjælper tilsyneladende, når der er lidt for meget fart på i hverdagen. Og det er helt sikkert, at rådene er velmenende og lige til højrebenet. Forfattet ved et skrivebord men særdeles oversættelige og anvendelige.
Det er op til forældrene, om de vil afse den tid, det nu tager at erstatte et sæt vaner med et andet. 
Men bogen er skrevet i en så ydmyg, ikke-belærende og meget saglig stil, så man umiddelbart vil kunne tænke "hmm, der må være noget om snakken, lad os prøve det".
Naturligvis kommer bogen ikke uden om børnenes brug af de elektroniske medier, der tager tid og energi fra roen og dvælestunderne i familien. Den sætter også spot på, at de elektroniske medier gør børnene fysisk svækkede, idet forfatteren fortæller, at flere børn end tidligere nu bliver henvist til fysioterapeuter og behandlere på grund af "slidtekniske" arme, hænder og ryg.
Når så Lola Jensen supplerer med et enkelt skema, der meget hurtigt og direkte elegant kan illustrere, hvor megen tid de elektroniske medier stjal fra familie og nærvær i denne uge, så må vi tage hatten af.
Ind imellem al prosaen om ro og fred får Lola Jensen da også plads til nogle mere generelle betragtninger om børneopdragelse; f.eks. det kendte fænomen, at forældre ofte finder på at tale til deres 12-årige søn, som var han stadig fem. Og som således fuldstændigt går glip af fokus og værdighed, når mor eller far taler til ham i det dér bestemte tonefald, der gør ham flov og kun får ham til at håbe, der ikke er jævnaldrende i nærheden.
Bogen er meget afvekslende i sin opbygning, går fra direkte anvisninger, forbi skemaer og til personlige breve til forældrene fra Lola, som fortæller, at børnene er gode til at opfange formaninger og bekymringer fra forældrene så meget, at de dårligt for rum og plads til at mærke sig selv.
Fortæller mor den lille, at græsslåmaskinen bestemt ikke er farlig, ja så bliver den det altså lynhurtigt for barnet.
Meget bedre at sige, nu slår naboen græs, nu går vi to ud i køkkenet og skræller kartofler.
Hold fast hvor er den bog godt skrevet. 
Udfordringerne omkring måltiderne berøres også med det formål at give barnet den fornødne ro det er at smage på de enkelte ting, lære at afvise dem, lære at kunne lide dem, fremfor at forældrene lokker til i dem eller i misforståede hensyn til barnets sundhed snyder grøntsager i dem.

Ro på morgener, på afleveringer, på afhentninger,  ro på eftermiddagen, aftensmaden, søvnen og oven i købet på skilsmissehjemmene. Hvor der ofte hersker to forskellige slags normer.
Lola kommer meget vidt omkring. 
Man kan bruge bogen til diskussion, til handling, til overvejelse, til bogreolen. Alt muligt. Een ting er sikkert. For enhver familie med børn er den værd at læse.