Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Gestapo PDF Udskriv Email

Bog, indbundet Gestapo af Frank Mcdonough
 
Frank Macdonough
Gestapo
350 sider
Turbine
 
Sjovt men ikke overraskende at læse, at man på fra højeste niveau i Gestapo-tyskland ikke regnede folk fra arbejderklassen for særlig meget. Derfor holdt man sig i virkeligheden godt tilbage fra at reagere på de angivelser og stikkerier, der kom fra den gang. Det er bemærkelisesværdigt, eftersom at arbejderbefolkningen  udgjorde en meget høj procentdel af befolkningen under krigen.
Det var også bemærkelsesværdigt, fordi det viser sig gennem bogen, at antallet af Gestapo-folk, altså størrelsen af organisationen var noget mindre, end det lykkedes for regimet af skræmme folk med. 
Man var derfor dybt afhængig af folks velvilje til angiveri og forsøgte på forskellig måde at anspore folk til at stikke hinanden, såfremt man så jøder, socialt udsatte, troende og kommunister.
Det får man et fint indblik i, hvordan topfolkene bar sig ad med.
Også spændende at læse om de mange regler, NAZI-regimet opstillede for at få tyskere til at gifte sig med andre tyskere af den rigtige race og herkomst.
Det ser ud til, at bogen er meget velresearchet. I forordet er der vist en anelse kludder i kronologien i årstallene. Ellers ser det bestemt ud til, at dokumentationen er i orden.
Der er et enormt antal skriftlige kilder bagest i bogen, som der næsten altid er i den slags bøger her. Og som altid på en eller anden måde på samme tid er et forsøg fra forfatteren på at fralægge sig ansvaret for det skrevne, samtidig med, at han vil orientere folk om, at han virkelig har været på opdagelse.
Med andre ord: For os at se lidt irriterende.
Bogen er derimod meget, meget stærk i beskrivelsen af, hvordan det kan lykkes at oparbejde såvel det praktiske apparat, som propaganda-apparatet, som spredte skræk og rædsel under krigen. Og hvordan man trods et beskedent niveau af medarbejdere opnåede en alt andet lige kvalificeret maskine, som var et af de mest frygtede begreber under 2. verdenskrig.
Der er også meget fine og autentiske miljøbeskrivelser af en Hitler, der iler op ad trappen  ind i SA-lederen Heines værelse og finder ham i seng med en 18-årig Truppeführer. Begge bliver arresteret af SS-vagterne. Og endnu flere blev arresteret den dag og endte i Münchens berygtede fængsel Stadelheim.
Den slags beskrivelser er med til at beskrive og autensitere. Og vi kommer helt tilbage til det berømte Ølstuekup i 1923 og det regnskab, den enormt hævngerrige Hitler og hans ligesindede fuldførte uden vaklen.
En spændende og alsidig bog.