Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

En sørgmodig drøm om idyl PDF Udskriv Email

Bog, hæftet En sørgmodig drøm om idyl af Karl Aage Rasmussen
 
Karl Aage Rasmussen
En sørgmodig drøm om idyl
Uudgrundelige Johannes Brahms

En dejlig bog. Man føler sig hensat til tiden for et par hundrede år siden, hvor de store komponister flokkedes om at rivalisere hinanden, indynde sig hos hof og stormestre og begejstre en verdens nydere af klassisk musik. Og blive beundret af andre komponister. Hemmeligt og direkte.
Bogen om Brahms er skrevet af en af tidens helt store klassiske musikkendere, Karl Aage Rasmussen, der er god til at få den mangefacettede Brahms ud på papiret. Ikke nodepapiret, men i nærværende bog, der svinger mellem biografien og den iagttagende roman.
Brahms var et meget sammensat menneske, hvilket vi hidtil har kunnet høre gennem hans musik, der spænder over de fleste genrer i tiden dengang. Nu får vi det så bekræftet af en forfatter, der ved, hvad han skriver om, og som tidligere har udgivet højt besunget litteratur om f.eks. både Bach, Schumann, Tjajkovski og Mahler.
Brahms var hengiven, romantisk, kærlig og vildt opløftende i sin musiceren, mens han i privatlivet kunne være det stik modsatte og ofte turede rundt som en brysk person og fandens karl, hvilket han lærte tidligt i sin opvækst i Hamburgs havnekvarter.
Vi får et indblik i Brahms´ empati, andre steder end i Musikken, da han deler sorgen over Robert Schumanns død med dennes enke, Clara Schumann, som han til gengæld har forelsket sig vildt i, og som bliver hans ven for livet, omend de aldrig bliver gift.
Vi får indblik i kreative og kompositoriske menneskers, skal vi kalde dem geniers, arbejdsiver, og hvordan alt andet, næsten da, bliver tilsidesat, når musikken griber dem.
Og vi bliver vidne til Brahms´ voldsomme reaktion, da han bliver forbigået som chefdirigent, hvor posten i stedet går til den nære ven, sangeren Julius Stockhausen. Også at han efter sigende render på bordeller, og at han gavmildt giver penge til højre og venstre. Bogen er spækket med musiknavne fra dengang, hvor de store, klassiske mestre flokkedes på verdenscenerne. Og det lykkes forfatteren at frembringe et meget troværdigt billede af et menneske, der som alle vi andre oplever livets op-  og nedture, og som så som en helt særlig ventil har musikken at få sine følelser ud i.