Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Berlin - seksten dage i august PDF Udskriv Email
Oliver Hilmes
Berlin - seksten dage i august
327 sider
Kristeligt Dagblads Forlag
 
 
Virkelig en bog med format den her. En flot og meget nuanceret reportage, fiktion og dokumentarisme, drama og kærlighed i et land på vej mod krig. Vi følger tiden op til De Olympiske Lege i Berlin i 1936, der skulle stadfæste den ariske rase som totalt overlegen og få hele verdens øjne til at hvie på Tyskland som en fredselskende og sportslig stærk nation.
Jødeforbudene synes ophævet, smilet var skruet på, og alle ventede på de store præstationer ved legene.
Det er denne kalejdoskopiske situation, forfatteren kommer godt omkring ved. Fortættet, velskrevet, autentisk sat op og nærværende i formen beskriver forfatteren, hvordan forskellige personer i Hitler-riget lader sig påvirke af, at hele folket synes at skulle stå samlet over for resten af verden.
Det er naturligvis stærkt, hvis man i forvejen har været i Berlin en del gange at følge de forskellige lokationer på Kurürstendamm og Budapester Strasse. Så mærker man i den grad historiens vingesus.
Sproget er anlagt i den konstaterende afdeling uden synlige sympatier for hverken den ene eller anden, og vi får fin inside-viden om trekantsforholdet mellem Hitler og Gobbels og dennes kone, som på en eller anden måde bringer sig i en platonisk situation, så Gobbels bliver totalt underlagt Hitlers magt.
Snedigt af føreren.
Man læser bogen i ét hug, fordi man ikke kan lade være. Spændingen er dragende som intensiteten i persongalleriet, det kendte og de mindre kendte mennesker. Forfatteren har formået at skabe nutidsdrama ud af begivenheder, der foregik for afsindigt længe siden, men som på en eller anden måde alligevel påvirker os alle idag.
Og - det kan virke som en kliche. Men på en eller anden måde kan man godt mærke, at forfatteren bor i Berlin. Det giver den en ekstra dimension og gør nærværet 100 procent.