Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Pave Frans PDF Udskriv Email

 

Jimmy Burns
Pave Frans
390  sider
Kristeligt Dagblads Forlag

Umiddelbart ser det ud som om, at netop denne forfatter har meget store og neutrale forudsætninger for at skrive en bog om verdens pave. Han er uddannet journalist, er prisvindende, har været mangeårig udenrigskorrespondent i Argentina, hvor paven kommer fra, og gik på jesuiterskole som barn, og har skrevet mange nærmest ikoniserede bøger om Falklandskrigen, om Dikego Maradona og om spændingerne mellem Barcelona og Catalonien.
Bogen fremstiller Paven som en meget anderledes og skelsættende pave. Hvis det, vi hører om ham i det hele taget, står til troende, som man nu siger, så er han væsentligt anderledes end de foregående. Om det er tiden, der har forandret pavevældet, eller om det bare er sådan, at Pave Frans er anderledes, mere menneskelig, ydmyg, empatisk af natur og har udbredt social retfærdighedssans, det får vi et ganske pænt indtryk af i bogen. Men reelt vil vi først om nogle år vide, hvilken indflydelse han har haft på Vatikanet og freden i verden.
Vi ved stort set alle, at Pave Frans, født som Jorge Mario Bergoglio,  undlod at tage sin hermelinkåbe på ved indsættelsen i 2013, at han foretrækker at bo ufatteligt ydmygt sat op imod den 30-værelsers pavebolig, der stilles til rådighed for katolikkernes overhoved, at han lader sig transportere rundt i åben bil. Man tør jo næsten ikke tro på, at det kan være rigtigt, at konklaven bevidst har valgt et menneske, der kunne se ud til at være en frisindet liberal reformator, der hører til på venstrefløjen i den ældgamle konflikt, som stadig skaber splittelse i den vesteuropæiske del af den katolske kirke. Hvor meget det i så fald lykkes ham at få gennemført og ændre verden inden for og uden for de katolske mure, det forbliver vist universets hemmelighed, indtil en historie om vor tid skal skrives om nogle år.
Modigt af ham er det i hvert fald at komme med følgende udtalelse, som bogen citerer ham for:
Samtidig med, at et lille antal menneskers indtjening vokser eksponentielt, befinder det store flertal sig stadig længere væk fra denne heldige minoritets gode liv. Denne ubalance er en følge af ideologier, som forsvarer markedets og den økonomiske spekulations absolutte automoni. De afviser følgelig statens ret til kontrol - en ret der følger af statens pligt til at beskytte almenvældet.
Sådanne udtalelser er bestemt ikke faldet i god jord alle steder, ligesom Pave Frans også er blevet kritiseret for ikke at have øjnene nok åbne - og hurtigt nok - i sager omkring homoseksuelle og kvinders rettigheder.
Her skal man jo så lige huske på, at århundreders traditioner i Vatikanet og de protokoller, der knæsættes, netop ikke lader sig reformere fra den ene dag til den anden, og at det måske kunne blive overordentligt farligt for enhver at gå alt for drastisk til værks.
Set i det lys må vi erkende, at Pave Frans er en hel anden type end tidligere paver, hvilket også bliver genspejlet af hans ernorme popularitet.
Bogen kommer godt og grundigt omkring pavens tid som ærkebiskop i Buenos Aires, hvor den gamle, katolske enhedskultur gik i opløsning, hvorefter Jorge Mario Bergoglio mente, at løsningen blev en missionskirke, at få kirken ud til folket, og hvordan han i øvrigt nærmest kom på dannelsesrejse ved at være vokset op i skyggen af det peronistiske styre.
Han er blevet kritiseret for at være involveret i skandaler omkring styret i den argentinske junta, mens der ifølge forfatteren var visse hændelser i de år, der gav den nuværende Pave Frans anledning til betydelig selvransagelse.
Og det er altså denne ransagelse, der skulle have gjort, at paven i dag fremstår som en pave, der for alvor taler de svages sag, får stormagter til at tale sammen igen, huser flygtninge, taler dunder til verden, og hvad vi ellers har været vidne til i den relativt begrænsede periode, han har været på verdensscenen.
En god og grundig bog.