Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Verdens vigtigte alliance PDF Udskriv Email

 

 

 

Mirco Reimer-Elster
Verdens vigtigste alliance
296 sider
Rosenkilde Bahnhof

 

Om der vtterligt er tale om den vigtigste alliance i verden, afhænger af øjnene, der ser. Man kan nok finde steder på kloden, der er lige så forbundet.
Men i lyset af, at den vestlige verden på mange måder må stå sammen økonomisk, politisk og militært, så kan man godt få øje på, hvordan bogen er blevet til, og hvorfor den er skrevet.
Vi skal naturligvis også have for øje, at forfatteren er tysker og underviser i tysk historie, hvori han har en cand. mag.
Det kan i øvrigt forekomme paradoksalt eller måske endda bizart, at bogen udkommer netop i en periode, hvor VW-skandalen med start i Amerika vælter frem i verden i kølvandet på afsløringerne af, at USA aflytter Angela Merkels telefon.
Men ok, det hører muligvis med til spillet mellem venner, at man driller hinanden godt og grundigt.
Sådan bør man nok anskue disse anløbne episoder, men vi læser bogen.
Der er lagt op til noget ok stort og historisk korrekt, idet såvel Tysklands-elskeren Lykke Friis og USA-eksperten Mads Fuglede kommer med forord og fortællinger, der illustrerer, hvor tæt, de to store lander er.
Man skal naturligvis også have med den enorme hjælp, USA gav Tyskland efter 2. verdenskrig til at genopbygge landet. Det var da også pænt af dem, men sandheden er jo også, at det var i amerikansk interesse at have et brohovede i Europa, de på en eller anden måde havde kontrol over.
Lad nu det ligge, og lad os koncentrere os om bogen, der fortæller en masse om samarbejdet og forholdet op gennem årene, dog med undtagelse af Clinton-perioden, hvor det ser ud til, at tyskerne blev temmelig foruroligede over den demokratiske administrations adfærd i så mange sager, at forholdet de to lande imellem på et tidspunkt må siges at være mildest taget anstrengt.
Vi får herudover en lang række, politiske situationsrapporter om folkemordene i Rwanda, Øst-udvidelsen, amerikanske topper i Europa, 9/11 osv. osv, perioder i verdenshistorien, hvor man i bogen får et syn på, hvordan de to landes skiftende ledere måtte forholde sig til hinanden og den måde, politikken blev drevet på.
En interessant bog der ikke er vældig nyhedsskabende men en god, lille brik til et forsøg på samlende forståelse af to mægtige landes interesser og samarbejde.