Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Victor Borge - mennesket bag smilet PDF Udskriv Email

 

 

 

Jacob Wendt Jensen
Victor Borge - Mennesket bag smilet
Peoples Press

398 sider

En pragtpræstation af en biografi. Det er ovenud modigt af forfatteren at give sig i kast med et af Danmarks nationaklnodier - på niveau med Den danske Havfrue. Og få et så nuanceret billede frem af mennesket Victor Borge, der gennem flere menneskealdre har underholdt en hel verden - og alligevel havde sine sider og ikke mindst dybt inde var ensom og efter eget udsagn i bogen uden egentlige venner.
Hjemme hos fruen i Connecticut kom der heller aldrig veninder. Så fruen trøstede sig med større mængder alkohol; en kendt sag, mens forfatteren får årsagen til drikkeriet frem i lyset: Borges evne til at være lige så charmerende og morsom udadtil, ligeså gnaven og dominerende kunne han være i hjemmet, hvor pengene væltede ind, hvor pressen ustandseligt var velkommen til at skrive om det glamourøse billeder, The Comedian in Music ville have frem, mens familien ofte led under hans fravær og luner.
Når man har læst bogen, føler man sig hudløs og målløs over, hvor bredt et følelsesregister, vi er kommet igennem på de 400 sider. Vi kommer meget tæt ind under huden på den store dansker, der fortæller om sin opvækst i Classensgade i København med den begrænsede udsigt, der så kommer til at stå i kontrast til de enorme vidder, han kunne skue over fra et af USA's største huse, bopælen i det land, han modstræbende slog sig ned i i fyrrerne -, og hvor han overvejede selvmord efter en mislykket debut ud i det amerikanske.
Hver side i bogen rummer nye føæelsesudsving. På den ene side fortællingen om hvordan han holder publikum i sin hule hånd, på den næste nederlag og retssager og beskrivelser af fjendskab med møbelbranchen i Danmark, der i tresserne harcelerede over, at han Victor Borge med sin bror forsøgte at sælge møbler pr. postordre til nogle af de gamle kunder, han havde fra sin tid som kyllingeproducent.
I det hele taget en sag der gik Borges ære og sensitivitet for nær, hvorfor han brændte alle sine kataloger over møblerne og trak tilbuddet til sine kunder tilbage:
En typisk reaktion fra Borge, der et andet sted i bogen beskriver sig selv som næsten ude af stand til at tilgive, hvis nogen havde gjort ham fortræd.
Så foretrak han sin musik og sine hunde, der aldrig havde gjort ham fortræd.
Man sætter lidt sit eget liv i perspektiv, når man har læst bogen, og overvejer, om der er ting, man kan nå at gøre om, mens tid er. Som mange andre før Borge i showbizz ville han have haft nedtonet sin karriere, hvis han i tide havde opdaget glæden ved at være i en familie.
Selv om det er sagt utallige gange af utallige mennesker, har det dog været lige så svært for utallige andre at efterleve den parole, før man oplever smerten på egen krop.
Der er meget glæde og fornøjelse ved at læse Jacob Wendts bog. Og der er megen tristhed og smerte. På en eller anden måde gør den én en smule mere hel som menneske. Så vi takker endnu engang for denne pragtmodel af en biografi.