Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Den gavmilde digter PDF Udskriv Email


Finn Janning
Den gavmilde digter
174 sider
Mellemgaard

Som der står, blot med positivt fortegn, på bogens bagside, behøver man hverken holde af Leth, cykelløb eller etik for at komme til at knuselske denne bog.
Den er nemlig en hyldest til livet, nysgerrigheden, kærligheden, beskrevet i metaforer.
Nu hænger Janning så sin beskrivelse af fragmenterne op på den kendte digter og provokatør. Det er ham, vi kan forholde os til, et objekt der er mere troskyldigt end det blot at analysere et liv.
Så vælger forfatteren her at beskrive alle de elementer, der skal til for at leve et liv, set gennem Jørgen Leths person og værker.
Dem har mange af os en mening om; eller i hvert fald personen; det bedste ville være at læse bogen her uden at være forudindtaget, men det er jo snart nok umuligt ikke at have en holdning til Leth.
Janning beskriver, hvad Leth får ud af livet ved at sige parnasset imod, samtidig med, at han sammenligner Leth med Kirkegaard, hvos sidstnævnte ikke er forfører, og hvor"Leth begærer en indsigt i alt det, han idag ikke forstår", som det hedder det i analysen.
Bogens sprog, vendinger og opbygning er umiddelbart højtragende, søsat af den filosofi, som forfatteren tydeligvis elsker. Men man nyder hver side, hvert ord, vænner sig til opsætningen og kommer forløst ud af bogen, der i den grad fortæller os noget om søgningen i livet, i mennesket i kunsten.
Det er en helt særlig bog, et essay om en gavmild digter, som lærer os at smage på det enorme udbud, vi har foran os af alting; nu er det som sagt digtningen, filsof-forfatteren tager udgangspunkt i, hvilket gør det naturligt at henvise til andre store digtere som Kafka, Jan Kjærstad, forfatteren Raymond Chandler og mange, mange andre. Som har overskud til at sætte sig ind i livets mangefacettede udgangs- og tilgangspunkter, ligesom Finn Jannings bog her oser af det overskud, vi har så meget brug for i en travl hverdag, for at imødegå, at en netop travl hverdag bliver en belastning - , og forvandledes til en lise.
Et fremragende værk.