Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Lars Daneskov og et realistisk syn på kærester og parforhold

 

  
  

 

 

Lars Daneskov:
Kæreste Mand - kunsten at blive en bedre halvdel
Illustrationer: Claus Riis
160 sider
200 kroner
Politikens Forlag

 

 

Det er en ganske fortrinlig bog, Lars Daneskov her har barslet med. En ganske, ganske fortrinlig, varm, humoristisk og rund bog. Skulle man vælge mellem et dusin psykologibøger og så denne udgivelse for at få sat fokus på forbedringer som mage, så ville denne afgjort blive prioriteret.
Herligt fri for analyser af barndommen og ord som projektioner, selvbilleder, selvhad og nissen flytter med, så tegner Lars Daneskov nogle utroligt spændende og realistiske situationer af kæresteforhold, hvordan de opstår gennem spil og flirt. Og hvordan de falder fra hinanden, hvis ikke man passer godt og grundigt på. Men hvordan der skulle være en chance, hvis man husker ting som:

* Lev et liv uden hinanden
* Tag din kæreste alvorligt
* Hold dig levende
* Giv hinanden luft
* Skriv tid med hinanden ind i kalenderen
* Stille vækkeuret om morgenen for at have sex
* Planlæg og smid kærligheden ind i et Excell-ark
* At elske er at se. Bliv ved med det.
* Vær omstillingsparat
* Pas på
* En kæreste skal scores igen og igen.

Sådanne ting får vi at vide ind imellem en mængde eksempler, der får en til at skraldgrine, og samtidig er der en mening med tingene og alvor mellem linjerne. Man er ikke i tvivl om, at Daneskov tror på kærligheden, når han prøver lykken igen og igen og atter og endda påstår, det er uden følelsesmæssigt særeje (og hvad så med den juridiske spørger man skælmsk forfatteren, red . . . )
Man kan godt undres over, at han bruger tyve år gamle eksempler om amerikaneren John Gottmann, der allerede omkring 1990 med stor nøjagtighed kunne forudse parforholds forlis. (Også selv om det er kloge ord, at der skal siges 5 positive ting til ens partner for at opveje én dårlig ting, man har såret med).  Man kunne også have ønsket, at han havde undersøgt nærmere, om Dating virkelig har en halv million brugere, - også selv om det står på sitet (!!), når man nu ved, at der florerer mange fake-profiler, og at nogle muligvis har en hel håndfuld, og nogle står ubrugte hen. Og hvorfor Joan Ørting skal have en større plads i bogen, står hen i det uvisse, når faktum er, at Daneskov har rigeligt på hjerte til ikke nødvendigvis at skulle stive sig af med hendes fjerpragt. Man kan også sagtens diskutere Daneskovs påstande om, at tosomhed er det bedste i verden, og at det at være to er at blive hel. Og at arbejdet med parforhold undertiden er forgæves, den skal altså stå et øjeblik, når han i samme åndedrag skriver, at kloge folk siger,  man skal arbejde sig igennem 11 parforhold, før nr. 12 siger bingo.

Når det så er sagt, må vi sige, at havde vi seks stjerner at give en bog, så ville vi give den her syv. Såvel for indhold, overblik, opsætning og sprog. Men en lune, sarkasme og stor kærlighed til os alle og til i særdeleshed alle vi mænd, der gang på gang betræder kærlighedens brede boulevarder og snørklede stier fører Lars os gennem de samværsmæssige gåder og det kærestemæssige vulkanlandskab. Måske har han hentet inspiration i nogle af Bill Cosbys bøger. Så har han i hvert fald gjort det godt. Bogen her kan på det varmeste anbefales til enhver mand, der mener noget seriøst med sit nye parforhold.

Simpelthen fordi vi mænd ved en gennemlæsning af bogen - der klares på 2-3 timer - bliver en del af et større fællesskab med hinanden. Og det viser sig, at det ikke er os, den enkelte, der er tossede og uduelige i parforholdet, men at det er os allesammen, og kunne vi bare tage det lidt mere tilbagelænet og cool og vide med os selv, at der kommer disse hersens problemer efter en vis tid, så er vi godt stillet. Vi skal bare vide, at det sker. Så kommer det i bedste fald ikke bag på os, i værste fald, så er der også anvisninger som ovenstående til at fortælle, hvad vi kan gøre. Og er anvisningerne der ikke direkte, så får man følelsesmæssigt overskud nok - ved bare at læse bogen - til at tage sig selv lidt mindre højtideligt og motivere sig selv til at gøre noget ved tingene - ved måske bare at være til stede.

En meget flot bog - illustreret med både elegante, passende og muntre tegninger.