Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Korstogene af Thomas Asbridge

 

Thomas Asbridge
Korstogene
Kampen om Det hellige land
765 sider
Peoples Press

Et ganske enestående værk om erobringskrigene i det hellige land i de to århundreder fra 1095 til 1201. Intriger og magtkampe i den tids europæiske adel og Mellemøstens dynastier, der nærmest ophøjede og glorificerede korstogstiden. Det snedige ved bogen er, at den er krydret med beretninger om konger og sultaner, fra Richard Løvehjerte til Saladin, fra latinske hoffer i Jerusam og til pavemagt og reformbevægelser.

Det var en pave, nemlig Urban den 2. , der satte det første korstog i gang, og her mener forfatteren at påpege, at dette og de efterfølgende langt fra var det hellige korstog, som man bildte folk ikke dengang. No wonder.
Og så afløste det ene korstog det andet gennem de næste to hundrede år. Med afsæt i alle mulige duelige og ikke duelige undskyldninger som religiøsitet, idealisme, storhed, besiddertrang og krigsevner. Og det er her, Thomas Asbridge viser sig som en enestående fortæller og stor, undskyld udtrykket, forkynder af den kan man næsten fristes til at sige, bevægelse som igangsatte alle disse erobringer og jagt på territorium.

Man må imponeres over forfatterens saglighed, hvor han på ingen måder svælger i de lidelser og traumer, som bødler og ofrer i de store krige og erobringstogter dengang var involveret i. Det er en mammutudgave af en dokumentar. Og egentlig ganske aktuel i en verden, der bliver mere og mere globaliseret til glæde for de mange, og til hån for de fremmedfjendske. Vi kommer ombord i nationalitetsfølelse og fremmedgørelser, efterhånden som vi med større og større appetit og nysgerrighed overfor det historiske arbejder os igennem bogen.

Den er mega. Så afsæt god tid til den. Til gengæld er den alle timerne værd.