Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Kognitiv adfærdsterapi for par og familier af Frank M. Datilio

Frank M. Datilio
Kognitiv adfærdsterapi for par og familier
397 sider
Dansk Psykologisk Forlag

Det er nogle gange først, når terapeuten for alvor begynder at bruge sig selv, sin kreativitet og sætter sig selv i spil, at der sker noget i en behandling.. Så kommer gennembruddet, og familiedynamikken begynder at rykke.
Det er blot et af de mange guldkorn, som vi finder i Kognitiv Adfærdsterapi med Par.
Vi finder naturligvis også et bredt spektrum af de guldgruber og den indsigt i famileterapi, der er tilgængelig på markedet og præsenteres for mange former for blokeringer mod fremskridt, som mennesker har, og som handler dels om tidligere oplevelser i terapi, hvor kemien ikke svingede, men også med spot på de af barndommens og ungdommens store kvaler og smerter, som man for enhver pris vil flygte fra.
Det er her, at terapeutens mod og erfaring - eller mangel på samme - kan bringe familien videre ind til kernen eller det modsatte: Stoppe al udvikling.
Eftersom her er tale om nærmest en opslags- eller lærebog, vil vi naturligvis nikke genkendende til mange teorier og redskaber som skemalægning af familiens vaner, fastlåsning i dialoger, fjendskab og foragt i parforholdet samt et interessant fænomen, nemlig at parterne i et forhold sjældent er enige om årsagen til, at de går i terapi. Samt at familiens udlægning af deres problemer ofte på ingen måde svarer overens med, hvordan terapeuten oplever parrets problemer. Derfor understreger bogen vigtigheden af, at behandleren meget metodisk og skematisk undersøger familieforholdene, før den egentlige behandling begynder. Er tiden til undersøgelser før behandlingen begrænset, må terapeuten igen forsøge at være kreativ.
Bogen er fyldt med analyser, tanker og overvejelser - og så lidt for mange henvisninger til tidligere undersøgelser og bøger.
Men vi kommer godt og grundigt rundt om emnet, og igen: Det er ind imellem skemaerne og metoderne, vi finder livet, det er væk fra det konforme og rammedannende, at processerne begynder. Så på den måde har bogen også bud til menigmand. Par i alle aldre kan med fordel læse bogen,  hvis de ønsker indsigt i, hvad adfærdsterapi er, og hvordan man kan forsøge at havne i skænderier og uoverenstemmelser ganske enkelt ved at stoppe sig selv, når man er ved at reagere på den andens udsagn eller handlinger, som normalt provokerer en. Med andre ord: Gør noget nyt, så sker der noget nyt.


Man skal ikke læse bogen, hvis man blot er nysgerrig på sig selv om, hvordan man kommer videre. Dertil er den for tung og akademisk og er dybest set også skrevet for behandlere og studerende. Ønsker man derimod at snuse til metoder i adfærdsterapi efter først at have læst bøger om f.eks. parforhold, bevidste og ubevidste mekanismer, projektioner, blokeringer udvikling og selvudvikling, så kan bogen her være et udmærket skridt på vejen. Måske som supplement eller forløber for en egentlig behandling i egen familie. Men naturligvis mest af alt: Har du klienter eller overvejer at tilbyde behandlingstilbud, så skal du læse bogen.