Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Giganternes Fald af Ken Follett

Ken Follett
Giganternes Fald
936 sider
Cicero

Det er in i disse tider at skrive romaner om storhed og fald. Empire Falls, Faldne Engle og nu Giganternes Fald. Der er noget mystisk og helgenagtigt ved at beskrive store, stærke, solide tilstande og så alligevel bringe det hele til fald ved hjælp af symbolikker, retorikker og overførte links, kanaler og fantasi.
Follets nye næsten 1.000 sider store bog er 1. del i en trilogi. Denne del handler om tiden omkring 1. verdenskrig, vi skal altså næsten 100 år tilbage, hvor sproget var et andet, hvor tankerne var nogle andre, visionerne nogle helt, helt andre end det er tilfældet idag.
Det er en spændende tid, Follets papir opsummerer, en tid med internationale spændinger, brydninger, kampen for kvinders stemmeret, om skyttegravenes rædsler, om de livsfarlige tider i de walisiske miner, der siden førte til storstrejker, om zar-tidens endeligt i Rusland, om Tysklands vej som regionens rædselsherredømme, Man skal være indstillet på, at folk i bogen taler nogenlunde som her i 2010, hvilket egentlig kun kan være en fordel, for det er jo bagudrettet historie i nutidens lys, vi skal se fortiden.´
Teknisk set taler vi om fem forskellige familier, hvis anskuelse og oplevelse af begivenhederne i forrige århundredes begyndelse, vi får serveret. Billedligt talt taler vi om menneskets forskellige spændinger, der leder til grusomheder udløst af - sådan ser det ud - tilfældigheder og detaljer.
Det er udi sådanne ting, at Follett er eminent, og denne gang skuffer han bestemt ikke. Vi oplever, hvordan tidligere alliancer brydes, hvordan sammenbundne og sammensvorne herredømmer omstyrtes, hvorledes grupperinger og galninge får det værste frem i ellers ganske fornuftige mennesker. Og hvordan vi alle dengang blev ofre for uudløst spænding eksponeret som krigsmaskineri og storpolitiske iscenesættelser.
Giganter i hjerterne falder én for én, og kampen kommer nu til at dreje sig om at redde de gigantiske stumper af imperiers forlis og æren fra blodsvorne venskaber, der blev brudt af nye interessers indtog. Og kampen for retfærdighed synes at grundlægge nye venskaber og nye bånd. Som fører en tung verden og en arv videre.
Ken Follett har været på arbejde. Det er jo også hans arbejde. Men det er et godt stykke håndværk, en som sædvanligt velkomponeret bog med snesevis af omveje og indbyggede historiske og dokumentaristiske anekdoter.
Det, der gør store bøger er, at de har alle ingredienserne, vold, afsky, afstumpethed, bevidsthed, naivitet, storsind, had og frem for alt masser af kærlighed. Giganternes Fald har det hele. Det gør den til en stor bog. En klassikker i 2010. Vi gætter på, at når de næste bøger udkommer, vil de tilsammen udgøre et større testamonia fra forrige århundrede. Et must for historisk og samtidig dramaturgisk interesserede.