Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Kannibaløen af Nicolas Werth

Nicolas Werth
Kannibaløen
256 sider
Gads Forlag

 

Når en kvart million mennesker alene på ét år bliver tvangsforflyttet, så sender det rystelser gennem verdenshistorie og eftermælet. Det gør denne bog så sandelig også. Det er virkelig historie og dokumenation, der vil noget i en grad, så det aldrig vil blive glemt. Hold da op.
Hvad end der er sket rundt om i verden vil Stalins arbejdslejre i Sibirien og Gulag fremstå og blive stående som noget af det grusomste menneskeheden har oplevet. Det gør sp nederdrægtigt ondt at læse denne bog, hvor vi bliver konfronteret med den kynisme, brutalitet og ondskab, som Stalin og hans mænd var i besiddelse af, og som førte til millioner og millioner af menneskers død i kulde, sult og nød.
Historikeren Nicolas Werth, tidligere iøvrigt medforatter til Kommunismens Sorte Bog, må have rodet godt og grundigt rundt i snavs, da han skulle hive dokumenterne og reserachen frem til denne bog, der hæver sig langt over meget af det, der tidligere er skrevet om tvangsarbejdet i Sibirien.
Kannibaløen er navnet på øen Nazino - pudsigt nok NAZI - i det vestlige Sibirien, hvortil Stalin uden at ryste på hånden deporterede hobetal af det, han mente var samfundsskadelige, intellektuelle mennesker, i en skøn blanding af tyve, røvere, tiggere, invalide og mennesker, man bare syntes, ja, mindre godt om. Afsted med på dramatisk og modbydelig vis. 7.000 af millionerne havnede således på den øde Ø ude midt i floden OB - stort set uden vådt og tørt. Efter kun få måneder var kun 2.000 i live. Grufuldt. Nedværdigende. En så stor forbrydelse mod menneskeheden - begået af mennesker -, at man som læser skammer sig over at være en del af det cirkus der -, selv om vi "bare" er efterkommere og med på sidelinjen.
Byer som Moskvar og Leninggrad skulle af med nogle af de mest besværlige indbyggere, hvilket også inkluderede svage og syge og sågar folk over 100 år, der havde begået den brøde, at de ikke kunne tale.
En plan for deportering blev udtænkt af chefen for OGPU - det daværende hemmelige politi -, og så er det altså, at man skal have gode nerver for at læse bogen færdig. For vi bliver vidne til tilfældige anholdelser, mennesker smadret med øksehug og fuldstændigt meningsløse hændelser, der giver god mening, hvis man er af den opfattelse, at mennesket har både det gode og det onde i sig. Og under helt særlige omstændigheder kan det ondeste og mest grusomme få frit løb. 
Vi får også et stort stykke af Sibirens historie som stedet, man sendte tvangsarbejdere hen, bla.a. får vi masser af gode og velresearchede historier om de berømte bondebaner i området, der iøvrigt er nydeligt beskrevet i den berømte Dr. Zivago.
En fantastisk bog. Medrivende, blødene, vel researchet - og lige til at kaste op af. Men - man skal igennem den. Det fortjener forfatteren. Og det fortjener menneskeheden!