Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Jaguarens Datter af Christian Mørk

Christian Mørk
Jaguarens Datter
340 sider
Politikens Forlag

 

En blændende dejlig læseoplevelse. I en verden, hvor mange tilbringer mange timer med et monotont arbejde og laver det samme dag ud og dag ind med familien, er det sundt og godt for systemet, at der kommer en bog på bordet med begreber som Den Bedende Pige, lander i hendes turban ud af det blå, Den Hvide Rotte og andre helt fremmede, eksotiske elementer.
Christian Mørk har det i blodet at slynge om sig med 1001-nat inspirerende og eksotiske titler som De ti Herskere, Kejserens Port, Skyggernes Hav. Der er noget faretruende, lidenskabeligt og levende over de titler, og at indholdet så godt kan leve op til indpakningen, bekræfter livet og den historie, som Christian Mørk vil fortælle os.
Teknisk set er det en spændingsroman, en thriller. Billedligt er det en fortælling om magt, dekadence, undertrykkelse, længsel og kærlighed.
"En kvinde kommer til syne. Hun anvender sine tjeneres villige rygge som knælende kødskammel".
Så er scenen sat, og alle metaforerne er med i denne smukke og meget flamboriante og stilrene bog. Tankerne falder kort på film som Mumien, da vi får at vide, at den bedende pige havde en drøm, hvor en hånd trængte gennem hendes brystkasse og klemte hendes hjerte.
Men vi får meget mere, vi får vendinger, som tilhører en fjern verden, noget vi næsten aldrig hører, men som fæstner sig i læseren og giver os åndeligt og historisk overskud til at gå morgendagen imøde. Det er vendinger som min beslægtede, et vildt dyr som var langt større og mere majestætisk end en rotte, vi havde forladt den varme del af vores rige og Drag nordpå og sørg for at vores kultur lever videre.
Hver for sig udgør sådanne sproglige finesser ikke meget, men sat ind i en ramme som Christians Mørk præcise handling i et sydamerikansk landskab, hvor en mumie sætter et helt land på den anden ende, fordi sagnet vil vide, at her er tale om en inkaprinsesse - her udgør helheden en næsten ekstra handling i sig selv.
Et større undersøgelsesapparat sættes igang, da knogleforskeren Kit og partneren Rufus bliver involveret, men de har ikke nødvendigvis samme gennemslagskraft som tidligere, og det hele er lidt op at bakke. Især da hele befolkningen venter på de nye tiders komme . . . .
En meget spændende roman fortalt i fabelagtig, dyrisk symbolstil. Den virker nærmest terapeutisk og meditativ, hvis man læser den i et hug eller to. Man kommer nemlig i lange passager HELT væk fra vores moderne civilisation. Sundt og styrkende. Tak Christian Mørk!