Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Ildvidnet af Lars Kepler

Lars Kepler
Ildvidnet
579 sider
Gyldendal

Forfatterparret Alexandra og Alexander Ahndoril besøger Bogmessen i Bellacentret 9.-11. november. Det er vi mange, der ser frem til. På den måde har vi mulighed for at opleve de to, som på mange måder har skabt en ny stil at skrive bøger på. Der er noget eksotisk, spændende, levende, dynamisk ved, at et forfatterpar skaber spændingsromaner. Man ser dem for sig, den ene dikterer, den anden skriver, eller omvendt, de diskuterer, finder på plots, får sig en lille en, og isolerer sig i lejligheden eller i ødemarken i ugevis for at få det sidste på plads.
Og hvad er der så denne gang komme ud af det?
En fin forlængelse af de to tidligere bøger i forfatterparrets serie. Denne gang med fine ordlege og detaljer, altimens det fyger om ørerne på os med mord og blrutalitet, mens dog mest action, hvor fokus denne gang er lagt, og som så fritager os fra de mest bestialske episoder med splatter og død, hærgen, terror og ødelæggelse, som den forrige bog i serien, ganske vist kun den 2. (man må jo prøve sig frem) lagde stilen til,
Mon ikke ægteparret har lært af kritikken, og hvis de ville noget fornyende og banebrydende med deres forfatterskab, så skulle de holde sig væk fra det mest dramatiske og satse i hvert fald minds lige så meget på det psykologiske. Hvis de har det, så må vi i hvert fald sige, at det er lykkedes.

En efterårsnat finder et blodigt dobbeltmord sted på Birgittagården, et hjem for stærkt adfærdsvanskelige teenagepiger. Ingen har set noget, men samme nat flygter en af de unge piger. I Stockholm brænder jorden under kriminalkommissær Joona Linna. Han er suspenderet fra jobbet og på vej nordpå, jaget af sin egen fortids dæmoner. Mordene på Birgittagården får ham til at vende om, men alle spor i sagen ender blindt. Joona står over for sin karrieres hidtil mest lukkede mordgåde. Samtidig begynder en kvinde at ringe til politiet med anonyme tips. Først er hun ude efter en dusør, men efterhånden forsøger hun bare desperat at få politiet til at lytte.

Der er dysterhed og storhed over den, mørke i svenske skove, adesser i Sverige, kaffekopper, Ipads, nøgleringe, postolmundinger, små hjul i naturens hvislen som optakt til  menneskelig uhygge, dramatiske hændelser der grænser til det overnaturlige men tager sig i, at vi befinder os på jorden, hvor ting kan lade sig gøre, og derfor er læseren hele tiden med i detaljen og kan identificere sig med steder, oplevelser og den uhygge der også er en del af livet, og som gode forfattere lirker ind i læseren gennem dagligdags og identificerbare objekter.
Det er en flot afbalncering af forfatterparret, som dermed igen distancerer sig fra hele den bølge af blod dramatik og næsten ydmygende blodighed, mange andre forfattere mener skal til for at sælge bøger:
Lars Kepler mener det anderledes - og KAN det. Mester genren. Er denne bog knæsættende for de kommende udgivelser i serien, så er der noget at se frem til.