Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Husmødre af Helle Juhl

Helle Juhl
Husmødre
272 sider
Gyldendal

En bekræftende fortælling om et levet liv. Om mange levede liv, om de der var husmødre for generationer siden og tog håndens arbejde som den eneste selvfølgelighed. Den fremragende og meget velillustrerede bog er et klenodie, et historisk dokument om den æra og ære, som mange unge piger levede i i fordums tid og på det nærmeste kappedes om: Hvem var den bedste hunsmor, og det at være husmor var rigtig meget andet end at gå hjemme og støvsuge. Det kunne være cigarrullersken, der havde arbejde som bierhverv i begyndelsen af 1900-tallet, og det kunne være en Bodil Koch, der gik fra husmor til tinge. Det var også gravearbejde i marken efter en kartoffel mere, det var skurekonen, det var drømmen om en Miele, det var opvæksten hos bedsteforældrene og det var mor og datter, der hjælpes ad, også hjemme i de ministerielle køkkener som på en illustration af bogen fra det Hedtoftske hjem. Det var også storvask i zinkbaljer, det var Familie Tidende og brændekomfure suppleret sidenhen med elektriske kogeplader.
Alt er med i bogen, der er rigt illustreret pg bør læses af alle med interesse for antropologien og udviklingen af det industrielle samfund.
Et dejligt monument over en tid, der var, og som samtidig sætter husmoderbegrebet ind i såvel ind politisk som kønspolitisk kontekst, og på den måde kan bogen læses på rigtigt mange niveauer af folk, der vil dvæle ved minderne af mor og mormor, og også af garvede feminister, som til hver en tid vil hævde, at begrebet var et vildskud i tågen og så kønsnedladende, at det trodsede enhver beskrivelse.
Uanset hvad indeholder bogen her så mange nuancer om husmoder-begrebet, at man nærmest bliver grebet af ærefrugt over at have været i familie med en.