Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Huset på Arlozorovgade af Simon Kudrischoff

Simon Kudrischoff
Huset på Arlozorovgade
240 sider
Aronsen

Der er hjerte, smerte, skæg og ballade og masser af påfund i den romanen af Simon Kudrichoff. Bogen handler om mange ting men i særdeleshed om Nathan og hans naboer i Huset på Arlozorovgaden i Tel Aviv! Her bor også Assaf, en berømt forfatter sammen med sin smukke fru Leah. Assaf tror, at de har et perfekt ægteskab, men tror Leah virkelig det?


Vi kommer godt ud i fantasiens landskaber, og det smukke ved bogen er, at den trænger kreativiteten helt ud i de afkroge, hvor vi selv kunne ønske os at være, men ikke har evnerne. Det er det, der gør, at komik virker på en ellers alvorlig nok baggrund.
Gaden i Tel Aviv hedder, som den hedder, fordi den højtsstående jøde Haim Arlozorov blev myrdet i juni 1933, kun få dage efter, at han havde forhandlet en emigrationsaftale på plads med Nazityskland, som gjorde det muligt for tusindvis af tyske jøder efterfølgende at udvandre til det nuværende Israel.

Arlozorov hører man også om i romanens historiske kapitler, der funderer over, hvad der gik for sig den sommerdag i 1933.

Det er på byggestenene af denne begivenhed, at romanen udspiller sig, og det må man sige, at det gør den godt. Sproget er stramt og godt, og humor og handling får frit spil, når vi møder pizza-bageren, der hellere vil være poet, fortælleren der ved et uheld smækker døren i bag sig og pænt må banke på, og så er der også alvorsord midt i det hele:

Vi arver ikke jorden. Vi låner den bare af vore børn. Efter os skal der komme generation efter generation. De skal alle tilbringe deres tid på Jorden. Vore børn og børnebørn vil le og græde. Lege og spise sig mætte. Vore børn vil fylde planeten med visdom og kærlighed. En efter en vil de indse livets storhed.

Huset på Arlozorovgade er fyldt med kontraster, de bliver ridset skarpt op, når poesi, alvor og humor flyder rundt mellem hinanden. En bog man kommer hurtigt igennem, idet den er skrevet i et lækkert, ungdommeligt sprog. Men den sætter gode spor efter sig.