Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Højere end alle himle af Louise Boije af Gennäs

Louise Boije af Gennäs
Højere end alle himle
538 sider
Politikens Forlag

Første del af trilogien om det nye årtusinde. Ikke dårligt timet af forlag og forfatter, men heller ikke dårligt kunstnerisk, idet vi nok har vitterligt behov for at få sat fingeren på et årti, der undergik så voldsomme forandringer i samfundene i den vestlige verden, at man har lov at blive forpustet. Terror i New York og drabet på Anna Lindh i Sverige, gidseldramaet på et teater i Moskva, invasionen i Irak, æresdrabet på Fadime Sahindal, alt dette har været mere end nok til grundlæggende at skabe en angst og frygt i de første år af sidste årti. Så det føles på en måde rart at få det nedfældet i romanform og udpenslet på papir, ord for ord, hvad disse begivenheder har gjort ved en forfatter - , selv om hun lader sine ord og tanker komme ud gennem sine aktører.

Angsten og frygten for udslettelse ligger på lur snesevis af de småbitte handlinger, vi mennesker foretager os hver eneste dag, og den vinkel har Louise Boije af Gennäs formået at vinkle fint på -, samtidig med, at hun ikke er bleg for at se kontrasterne:

Når man bor i New York, behøver man ikke tælle stjernerne på himlen . . . Man lærer, at det, der betyder noget, findes hernede på jorden. Hold op med at stirre på himlen, du er din egen lykkes smed.

Romanen tager udgangspunkt i en nytårsaftensfest 1999, som seks venner skal holde sammen. Der er noget rugende over romanen allerede her, alene fordi det er 1999, og den aften ved ingen, om teknologien verden over svigter, og om der er penge næste dag i danortautomaten. Endvidere lugter vi på parabolerne mod fremtiden, at partiet i denne fashionable - både konkret og metaforisk - Stockholm-lejlighed vist ikke kan fortsætte ret meget længere. Ellers ville der heller næppe være sammenkomster i romaner og på film, hvis det ikke er her, man må slå sig løs og lugte lidt på hinanden og på fremtiden.

Og bang, vi er kun lige godt halvandet år inde i det nye årtusind, da verden går i chok over 9/11 i New York, hvilket forfatteren så bruger rigtig, rigtig meget plads til at berette om. Her kunne det have været interessant, om hun havde kogt denne udpensling ned og måske som journalist havde fået fat i nogle sidehandlinger, som også kunne danne baggrund for vennernes vidt forskellige liv og handlemåder i disse første år.

Men man føger venerne godt på vej gennem disse første år, følger deres op- og nedture, sejre og kriser i et årti hvor verden aldrig mere blev den samme.

Man kan bestemt heller ikke tage fra romanen, som jo altså er den første ud af tre, at den indeholder stærke kvaliteter, god spænding, masser af hurtige replikskifter, og et meget hurtigt og stort overskud til at rumme en verden, der ikke så nemt lader sig rumme af de, der lever i den.

Vi får os nogle gedigne og grundige oplevelser over de næste 500 sider på selskabslivet i Stockholm og afstikkere til New York, Så er det fashionable ved flyveturen og udlængslen og angsten for at være, hvor man er, litterært på plads.

En glimrende form for samtidsroman, som indeholder alle mulige ingredienser til en god sællert. Litteratur på den måde at forfatteren er rigtig, rigtig god til at dvæle ved detaljer, og kan pensle et parforholds giftelyst ud over 5-6 sider uden, at det bliiver kedeligt.

Det er fin kunst med sans for sprog og dialog.