Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Havet byen bjergene af Per Nyholm

Per Nyholm
Havet byen bjergene
308 sider
Jyllands-Postens Forlag

Vi har været heldige i Europa, men vi har også været ubeskriveligt brutale. Vi - ikke blot tyskerne, men europæerne - slog seks millioner jøder ihjel under 2. verdenskrig og lod palæstinenserne betale prisen. Vi har dynget rigdom på rigdom, tyvstjålet fra Kina til Congo og Peru. . . . . . . Og hvad gør vi så med vor rigdom? Fatter vi dens skrøbelighed. Bruger vi den med omtanke? Uddanner vi os i menneskelig eller blot i teknisk henseende. Skaffer vi os viden for at blive rigere eller for at blive klogere. Pengene hyldes, som var de et mål i sig selv, ikke et middel.

Tonen er barsk, konfronterende og lige ud af posen. Og hvor har vi godt af det. Jyllands-Postens mangeårige korrespondent og nuværende samfundsrevser Per Nyholm lægger ikke tand for tunge i en meget fin og velorganiseret bog, der hudfletter enorme dele af verdensordenen og den måde, alting har fået konforme og materielle strukturer på. Gør man sig selv den tjeneste at stoppe op undervejs, muligvis efter hver side, og tage til sig, hvad der er skrevet, er man helt sikkert blevet meget, meget mere nuanceret i sin verdensanskuelse, når bogen klappes sammen.

Nyholm har altid været kendt for sin verbale udbrud og skarpe pen. Og bogen her er bestemt ingen undtagelse.

Pengefyrsterne forgudede Hitler, de intellektuelle forgudede Stalin, mens disse herrer tilsammen myrdede 50 millioner mennesker. Vi hævder, at vi lærte af vore fejltagelser. Utvivlsomt, men kun delvis.

De russiske fascister skal have så mange tak for deres indtrængen i Georgien, et land hvor deres hær lovformeligt intet har at foretage sig. De har krænket folkeretten og med deres verbaltrusler mod Europas konkrete interesser, herunder længst aftalte leverancer af energi, har de gjort klart, at de ikke er til at stole på.

Michael Jacksom kalder han en ligegyldig skrigehals, men er dog lykkelig i Karabakh i Iran, syg i Lima I Peru og mener iøvrigt, at det elektroniske sprog er det sande sprogs skraldespand.

God læselyst. En spændende debatbog, en engageret verdensfortælling - og en bog til eftertanke.