Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Havana min elskede af Daína Chaviano


Daína Chaviano
Havana min elskede
340 sider
Forlaget Sohn

Du bliver ganske enkelt bjergtaget af denne roman. Denne helt særlige stemning, dette folkloristiske eventyr, der i bund og grund er historien om den arv, som slægter følger efter slægters gang, i bibelsk forstand gennem syv slægtled med arv og åg og i sprituel forstand en menneskehistorie sammensat af universet. Der er rigtig meget at hente i bogen direkte og indirekte af cubansk kultur og mytologi, og det er fascinerende, hvorledes forfatteren kan jonglere med og lave sceneskift elegangt og flydende mellem fantasi og virkelighed.
Hvis du holder af gotisk litteratur, fantasisagaer eller historiske romaner, så er det her en lækkerbidsken.
Romanens karakterer er komplekse og rige. Bogen er oversat til rigtig, rigtig mange sprog, og det forstår man, for den indeholder i såvel dybden og bredden dens form for globalisering, idet den forener tre slægter fra vidt forskellige dele af verden, nemlig spaniere, kinesere og afrikanere, der tilsammen udgør den cubanske nation.
Handlingen er i og for sig til at overse: En cubansk født journalist i Florida vil til at undersøge et gådefuldt spørgelseshsus, der dukker op og forsvinder igen flere steder i Miami. Det fører hende til bydelen Little Havana, hvor en gammel kvinde på en stamplads i en bar begynder at fortælle en familiesaga . . . .
Her begynder det hele. Og så er det, at læseren bliver vidne til et fantastisk farveflor og inciterende stemning af masker, indre dæmoner, musik fra de udendørs caféer, visualisering af blodtryk, epidemier i sommeren 1876 og en indføring til Havana-området El Cerro, dengang det var ved at blive et nyt boligkvarter.
Man mærker længslen og depressionen, der fører Cecilia mod en forløsning på det Cuba, hun savner, sat op imod, hvad det er blevet til, og det er dette skisma, der bringer  læseren et godt stykke ind i sig selv, for har vi ikke alle en smerte, der kan forløses, såfremt vi tør føle efter og følge efter.
En bog så emmende og farverig som dens eksotiske omslag.