Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Haiti af Jørgen Leth

Kunsten over alt

Jørgen Leth
Kuppet - faldet - katastrofen
318 sider
299 kroner
Informations Forlag

En solnedgang ser man hundredevis af gange, samme sted, samme tid og begejstres over den på nye måder, der går under huden. Man ser samme film fem gange og begejstres mere og mere for hver gang. Og selv om rejsen går sammesteds hen for 10. år i træk, så lærer den gamle globetrotter noget helt nyt om sig selv, når han rejser ud for at fordybe sig i den lokale kultur.
Sådan er det også med Jørgen Leths nye bog, som for størstedelen er genudgivelser af ældre litteratur fra Leths hånd. Bl.a. et nyredigeret optryk af den 10 år gamle Historier fra Haiti samt reportager fra Haiti omkring 5-6 år tilbage, da landets præsident blev afsat for 2. gang. 
Det, der berettiger udgivelsen, ja nødvendiggør den, er katastrofen på Haiti, der sammen med de øvrige begivenheder i den fjerne republik, i disse jordskælvs-, krigs- og vulkantider skal minde os om, at vi har med en jord at gøre, der uden vor menneskers indblanding med et slag kan ændre verdens gang og ændre alt til år 0.
Det er den ene side.
Udgivelsen bør endvidere ses som en dannelsesrejse, et tilbageblik på begivenhederne fjernt fra Danmark, der med katastrofens jernnævne og følgernes uoverskuelighed blot er et ydre tegn på, at en indre verden udmærket kan rejse sig og trodse de omstændigheder, der gennem et langt liv har budt på lousy vilkår og armod. Og endda bygge sig til noget brugbart, glædesfyldt, rigt og konstruktivt med nye midler og mod alle odds.
Sikken historieskrivning. Sikken kunst.
Beskrivelsen af begivenhederne tager i bogen fart lang tid før jordskælvet, der nærmest er en parantes på skrift, men som naturligvis er et uundgåeligt vingesus, der blot er kulminationen på alle de begivenheder, der gennem tiderne har fulgt Haiti. Hvor militærledere dykker efter guldskatte på deres private strande, hvor livskraften og dødsdriften går hånd i hånd, hvor frihedskraften og diktaturen opleves i ét og samme menneske, og hvor en kvinde i ét hug kan føde femten børn. . . .
Vi møder kontrasterne på øen og i historien, når Leth lægger optakten til elskov med en digter og på næste side kan berette om de nøje tilrettelagte lig, der efter nattens ugerninger skal fungere til skræk og advarsel, for et par linjer længere henne at beskrive et amerikansk krigsskibs tilbagetog efter mødet med en håndfuld attachéer, der kunne få stemningen mod amerikanerne i vejret. Man rejser sig i flok . . .
Eventyret om en ø i det fjerne, der er plaget af vold og grusomheder, vodou og livsmod. Den historie kan ikke berettes tit nok. For vi danskere har også alle de skønne og alle de forfærdelige sider i os. Uerkendte eller ej. Det er bare et spørgsmål om, hvad der udløser dem . . . . .
Vi får gennem denne bog et stort, grumt, smukt og levende billede af et land med så mange facetter, som vi på afstand kan undres over men også med slet skjult opmærksomhed og undren tager ind i os og til os, netop fordi vi selv indeholder alle modsætningerne. We are united.