Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Gestapochefen
af Niels Birger-Danielsen & Suzanne Wowern Rasmussen


Niels Birger-Danielsen &
Suzanne Wowern Rasmussen
Gestapochefen
352 sider
Nyt Nordisk Forlag

Det er en fin præstation, at bogen her ikke blot fokuserer på den berygtede, danske gestapochef Karl-Heinz Hoffmann, men at den i høj grad placerer ham i den samtid, der skabte hans plads. Således er bogen nærmest lige dele historieskrivning og lige dele personskildring.
Hoffmann var chef for Gestapo i Danmark 1943-45 og kom således til landet i en tid, da det i det små lakkede mod enden for naziregiments hærgen. Hoffmann var mere til det åndelige og intellektuelle og holdt sig på afstand af den brutalitet, tortur og vold, som han var chef for og omgik i stedet helst intellektuelle og velstående kvinder.
Bogen indeholder mange interessente vinkler på besættelsestiden og er på mange måder opbygget som en spædningsroman. En meget biografisk en af slagsen, og holder man af de gedulgte tider og af navnene Flammen og Citronen - nævnt i bogen -, så er det helt sikkert en lækkerbidsken og informativt og letlæst krigs- og modstandshistorie, vi får i bogen.
Bogen er fint illustreret med et passende antal billeder, idet det er det oplysende, der er vægtet, og vi får en masse, historiske spotpunkter som de illegale transporter fra Tuborg Havn, den strategiske tilnærmelse fra statsminister Scanevenius til Hitler, telegramkrisen mellem Hitler og den danske konge og andre fine ting, som nok vil være bekendt for historiens eksperter, men som er fin og underholdende læsning for den almindeligt interesserede.
Vi kommer også naturligt nok til at kende selve Gestapochefen, ikke med en lang svada om, hvordan han var, men i glimt undervejs i bogen, hvor hans karaktertræk dukker frem her og der, så man til syvende og sidst kan danne sige et indtryk af en nuanceret personlighed, der først blev dømt til døden i Danmark, så fik forvandlet straffen til fængsel og herefter nogle år senere blev løsladt og forlod Danmark.

En spændende bog. Meget spændende.