Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Gandhi af Zac O´Yeah

Zac O´Yeah
Gandhi
461 sider
Peoples Press

 

Man kan ligefrem se den lillebitte mand for sig i særtoget, som blev hyret til ham, på vej fra Himalaya til Bombay. Det susede det halve af Indien igennem på to dage, fordi Gandhi skulle nå et skib til London. Han blev nærmest behandlet som indernes konge. Han kunne have gjort hvad som helst, men han nøjedes med at løse billet til den billigste klasse på båden, selv efter den anstrengende tur i et chartret tog. Han sov på dæksplads. Da passagerne ville arrangere et bal en aften, havde mahatmaen ikke noget imod det. "Dans I bare, så meget I vil, sålænge I ikke danser oven på mig". Mens de festede hele natten, sov han i et hjørne.


Sådanne historier er at finde i dette prægtige værk om en af det 20. århundrede karismatiske og meget betydningsfulde mennesker. Han samlede Indien i en ikke-voldelig kamp for uafhængighed. Han skulle gå så gruelig meget igennem, holdt mange pinsler ud, og vi må sige, at denne bog cementerer en livshistorie og ånd, der næppe er overgået siden; det bliver også meget svært at overgå sådan et værk som det her. Hold da op.


Det er en eventyrlig biografi og beretning om et eventyr om en tilsyneladende dengang så uløselig en situation, som netop Gandhi kunne løse ved hjælp af diplomatisk snilde, politisk tæft, enestående ydmyghed og menneskelig indsigt over al forstand.


Det er oplagt, at har man et billede af Gandhi som den lille enspænder, der idealistisk og frejdig kommer ind fra sidelinjen for at redde inderne ud af det britiske overherredømme, så får man bestemt en anden opfattelse, når man nærlæser historien og denne biografi.
Gandhi var en overordentlig strategisk og velovervejet mand, der kunne samle, og som endte med at spise med kniv og gaffel hos regeringsledere og andre indflydelsesrige mennesker, efter at de havde udsat Gandhi for masser af fængselsophold og andre pinsler.


Der er rigeligt at gå igang med i denne fantastiske bog, der netop er så god, fordi den kombinerer et stykke meget stor litteratur med flotte beskrivelser af historiens gang i Indien og i de geografier, der også havde sin betydning for kæmpelandets befrielse.

Vi får historien om, hvad der egentlig var årsagen til Vestens interesse for Indien - den blå farve. Indigo har siden tidernes morgen været en eftertragtet vare. Navnlig inden den syntetiske, blå farve dukkede op på markedet, udvandt man en af de mest kendte tekstilfarver fra denne sælsomme ærteplante. Herefter opfordrede East India Company småbønderne til at avle Indigo, og egentlig havde bonden ikke noget valg på grund af forpagtningssystemerne for jorden. Tvangen til at producere farve til den britiske tekstilindustri frem for føde til lokalt forbrug gjorde tilværelesen vanskelig, for det viste sige at føre til hungersnød, da prisen på Indigo forsvandt.
Sådan cirka ordret fortæller forfatteren af karsken bælg, og det kan ganske enkelt ikke gøres bedre. Vi får dermed et af billederne på, hvorfor så mange indere endte som bundulykkelige under den britiske kolonisering. Og det var en af forhistorierne til Gandhis store sejrsmarch gennem ånd og land.

Bogen Gandhi er er et bombastisk monument over en urolig tid, der har haft enorm indflydelse på Indiens kurs i årene frem til idag, og udover det rent saglige og faglige er bogen også krydret med lettere, poetiske, skønne vendinger som: Fuglene kvidrer, et stille sus drager gennem træerne, markerne er gule, husene er af gulligt ler, butikkerne er små hytter af bambus, og solblegede palmeblade ligger i gader uden trafik.

Der er ikke så meget mere at sige udover: God læsning af et mesterværk om en af verdens helt store kulturelle skikkelser. RIGTIG god læsning.