Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Gæsten af Jens Ravn

Jens Ravn
Gæsten
240 sider
EC Edition

Gæsten fra det vidt spændende århusianske forlag er en af de bøger fra foråret, som overrasker positivt, mens man egentlig ikke ved hvorfor. Det er som om, at ord, handling og plots kommer dumpende ud af det rene ingenting, bliver flettet til en subtil masse og oser op igennem vort læsemæssige system. Hovsa, hvad var det. Er det allerede forbi? Hvorfor nu det. Her var vi, hvor er vi på vej hen. Vi har i hvert fald glemt tid og sted.
Der er et skævt univers over bogen, der er meget svær at placere genremæssigt, og det er vist også meningen. I hvert fald er forfatteren en velkendt mester i mediebilledet, nemlig tidligere rektor for den danske filmskole samt instruktør på en film fra tresserne, Manden der tænkte ting.

Gæsten handler om Morten og Camilla, der lader Camillas eksmand, den velhavende og dødsmærkede Victor, flytte ind i deres hus for at leve sin sidste tid hos dem. Morten er operasanger og venter på sin store rolle. Camilla er farmaceut. Sammen har de overtaget Victors hund Bonzo - en overvægtig rottweiler.

Alene dette oplæg er jo nærmest på vej til det groteske eller måske bizarre, og Jens Ravn lader ikke sin læser være uforløst med denne smag i munden.


Vi kommer godt omkring i det menneskelige univers og de moralske og etiske dilemmaer, man hurtigt kan komme til at befinde sig i, hvis man næsten uforvarende kommer til at rode sig ud i noget, som man ikke har erfaring i. Altså noget der er usikker grund og som skaber krise og udvikling i mennesket.

Det er denne kreative krise, som er det oplagte, man har fået ud af bogen, når man efter nogle timers dejlig, spændende læsning slår bogen i og lukker øjnene.

Her kan man så drømme videre om sjæle på tværs af psykologien, krøllede emner, skrå tankegange, serveret med en stilistisk præcision, der trods alt skal være til stede for, at netop denne blandingsgenre glider ned.

Jens Ravn har da også et halvt århundredes erfaring i, at få sit publikum med sig, omend i en anden ende af mediebilledet, nemlig filmen.

Surrealistisk måske en anelse avantgarde er nok de prædikater vi slutteligt vil bruge om bogen, der sætter fut i overvejelserne om det liv, vi lever. Sundt nok.