Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Fanget på Østfronten af Jens Berg

Jens Berg
Fanget på Østfronten
218 sider
Gyldendal

Vi er med hele vejen så livagtigt og spændende, at man skulle tro det var læseren selv, der berettede Jens Bergs historie. Vi er med, da hans arm bliver såret. Vi er med, da han i 1942 holder juleaften i en godsvogn fyldt med sårede. Vi er med, da han bliver tvunget i den tyske uniform. Vi er med ham under Operation Barbarossa, vi er med ham på lazaret i Liegnitz, som idag ligger i Polen. Og vi er med, da han sammen med en flok andre ungersvende holder russiske soldate i skak.
Dette er i allerhøjeste grad en beretning fra Østfronten, denne gang berettet af en af de hundredevis af dengang unge, danske mænd, der blev fanget på den forkerte side af den dansk-tyske grænse, i det danske mindretal i Sydslevsvig. Og dermed skulle indgå i Hitlers felttoge.

Jens Berg blev 19 år gammel indkaldt til tysk krigstjeneste i vinteren 1941. I de følgende fire år blev han tre gange sendt til Østfronten, - første gang i forbindelse med erobringen af Moskva, anden gang som forberedelse til slaget ved Stalingrad og tredje gang i forbindelse med tyskernes tilbagetog gennem Ukraine. De to første gange blev han såret, og tredje gang blev han taget til fange og tilbragte mere end et år i fangelejr. I FANGET PÅ ØSTFRONTEN fortæller han nu selv sin dramatiske historie om modgang, lidelse og fangenskab. Men det er også en fortælling om håb og medmenneskelig respekt og forståelse midt i et inferno af krig og ødelæggelse. 

Sådan hedder det på bagsiden, og vi kan godt love for, at man ikke bliver skuffet.

Det er en meget personlig beretning om en mand, der står op for, hvem han er, og gennemfører den pligt, som omgivelserne nu pådutter ham, men som inderst inde holder modet oppe ved at skrive dagbreve til sine kære derhjemme.

En bog om en håbløs situation, der bare SKAL løses.

Vi var således blevet til en slags fodfolk, der begav sig på march gennem resten af natten. Det var en forandring at gå i stedet for som hidtil at blive kørt fra sted til sted. Jeg følte mig derfor som en slags infanterist igen - en sølle infanterist bag fronten i fjendeland. En landsby dukkede op ude i det fjerne, og jeg glædede mig allerede, fordi vi måtte få en dags hvile der. Det var vi blevet lovet, fordi vi jo ikke havde fået ret megen søvn den forgangne nat. Alligevel blev det ikke til hvile, da vi ankom til byen, for der mødte os et ganske besynderligt syn.

Sådan er sproget og metaforerne hele vejen igennem bogen. En meget tæt og veloplagt intimitet i ordene, vekslende med afveksling, håbet, ydmygheden i den sølle infanterist, glæden, løftet - og igen nej, det blev så ikke til noget. Suk.

Følelser der raser rundt i læseren, mens han læser Jens Bergs beretning. Flot ordspil, god litteratur.