Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Encore
af Claus Seidel og Jan Søttrup

Claus Seidel og Jan Søttrup
Encore
247 sider
Forlaget Sohn

Nærværende anmelder var selv til stede og har billetterne endnu til en eller flere af de koncerter fra den periode, Jan Søttrup så levende beskriver i sine anmeldelser. F.eks. af Rolling Stones-koncerten i Forum i 1970, da Mick Jagger iført lyserødt silkekostume med tilhørende høj hat entrerede scenen efter annoncern af "Og nu mine damer og herrer, The Roooollliinnnggg SStttttoooonnnneeeesss". Heltene var ankommet til Forums elendige aktustik og skulle indtage det 5.000 tal store publikum, der var anbragt som kvæg overvåget af uhjertelige udsmidere, der egentlig ikke kan undre gik forud for de famøse Hells Angeels Bodyquars ved Altamont vel et par år senere.
Så er det bare UUUUUD skreg idioten i hovedet på mig, der havde brugt en pæn del af sine daværende lommepenge for at komme ind og se idolerne.

Og bang, her så mange, mange efter udkommer et optryk af de anmeldelser, der blev skrevet dengang og f.eks. for Stones-koncertens vedkommende ramler lige lukt ind i den atmosfære og kølighed, et dansk publikum måske nok ikke fortjente,  men som set i bakspejlet kunne gå an, netop fordi rullestenene i modsætning til mange af datidens store navne netop SKULLE fremstå som rå, brutale, lettere hensynsløse, frække og netop akustisk forvrængende for den almene dannelse.
Samme præcision i stemningsbeskrivelsen finder vi på side 60 i en anmeldelse af en Creedence Clearwater Revival-koncerten fra KB-hallen 20. april 1970. Det er næsten rystende læsning, idet den siger så meget om musikken og koncerten, som stemningsmæssigt ser ud til at være nøjagtigt den samme model og konceti året efter samme steds, nemlig 19. september 1971, hvortil anmelderen sidder med billetten right here. Det var også nærmest en pladekoncert med John Fogerty iført gennemført blå habit arrogant sparkende til et plasticglas med øl fra scenen.

Og vender man nogle sider ekstra, når man frem til 1972-anmeldelsen af Kris Kristoffersson/Rita Coolidge-anmeldelsen. Hvis ikke Søttrups kronoligi skulle stå til troende, ville det have været en anmeldelse af koncerten i FalkonerTeatret den 6. maj 1978, hvor et ægtepar på scenen, altså nu gifte Kris Kristoffersson og Rita Coolidge,  står og giver hinanden kys og klap bag i, mens vi publikummer vrider tæer over at være vidne til en småstålen koreagrafi til klassikeren Help Me Make It Throgh The Night.
Se det er en stor ting at kunne lodde en stemning så præcist og alligevel tilpas nuanceret, at man genoplever det hele én gang til, og at kunne sætte ord på papir, der er så ubevidst en gennemskuelighed af, at musikken gentager sig selv koncertmæssigt år senere, hvad den jo altså også gjorde
Encore er en dygtig lavet bog med snesevis af koncertanmeldelser, af folk, beat, rock, soul, det hele ikke som opremsning af antal publiukummer, sætlister og lignende, men fanget i et øjeblik, spiddet på pennen, husket i Wittrups hovede fra det øjeblik, han forlader koncertsalen, til hans ord er efterladt på dengang skrivemaskinen.
Musikgenren er bred, det er antallet af koncertanmeldelser også; her kan vi opleve igen, hvad vi oplevede dengang, ingen nævnt, ingen glemt, men vi lover, at der er noget for enhver smag.
Skal du have fat i bogen, er det eneste sted, du kan købe den nu, direkte fra forlaget www.sohn.dk